Slovenija
54 ogledov

Obdavčitev sladkarij tudi v Sloveniji?

čokolada Shutterstock
Ministrstvo za zdravje bo verjetno obdavčilo sladke stvari. Prodajalci bodo upad nakupa verjetno občutili na kratek rok, pravi direktor Cukrčka.

Ministrstvo za zdravje predvideva nove prihodke s strani dodatnih trošarin na nezdrava živila, to so sladke pijače in sladkarije. Kot so povedali, bo ministrstvo sredstva namenilo za preventivne programe. Če bo predlog sprejet, bomo tudi Slovenci morali odšteti več za sladkarije.

Na kratek rok pa se bo obdavčitev verjetno poznala tudi prodajalcem. "Na kratek rok bo upad dohodkov verjetno kar velik, okrog 20 odstotkov, saj bodo ljudje pazili, kaj kupujejo. Sčasoma se bodo potrošniki navadili tudi to," nam je povedal direktor Cukrčka Luka Fojkar in dodal, da "bodo ljudje še vedno kupovali tisto, kar jim je všeč".

Za zdaj slovenski proizvajalci sladkih stvari še ne vedo točno, kaj jim bo zakon prinesel. "Če bodo sladkarije obdavčene glede na količino sladkorja, ki jo vsebujejo, potem velike razlike ni pričakovati. Če pa bo obdavčitev ne glede na to, ali je na primer v čokoladi več ali manj sladkorja, potem bo to prizadelo tudi nas," je še povedal Fojkar.

Madžarska že izvaja zakon

Od prvega septembra dalje so sladki in slani izdelki dodatno obdavčeni na Madžarskem. Od 5 do 20 odstotkov znaša davek na slane prigrizke, pijače z dodanim sladkorjem in slaščice. Z omenjenimi davki bo Madžarska blagajna bogatejša za 70 milijonov na leto.

Madžarska ni prva, ki je sprejela takšno obdavčitev. Že pred leti sta slaščice in pijače z dodanim sladkorjem obdavčili Danska in Finska.

Komentarjev 1
  • sirhakl 11:44 09.september 2011.

    Neizmerno sem vesel, da država tako dobro skrbi za nas! Na vsako stvar si zmišljujejo nove davke. Zanima me če bo šel ta denar npr. za pocenitev zdrave hrane? O pocenitvi (subvenciji) zdrave ali bio hrane verjetno ne razmišljajo. Cilj ...prikaži več vsega je "udri po siromaku" in si s tem napolni proračun, da lahko potem deliš tistim, ki so ti pri srcu. Ovce pa smo pač za striženje. Do kdaj še?