Slovenija
43 ogledov

“Obdolženi nimajo pietete”

sodišče franc kangler Nino Verdnik
Proces. Nihče od obdolženih “ni kriv”. Vedeževalki naj bi vlogo za stanovanje predlagal Škof.

“Moj predlog je bil upravičen. Vsi obdolženci so povedali, da je vse listine pripravil pokojni Aleš Škof, takratni vodja službe mestnega sveta. Vedeževalki Karin Ježovita naj bi tudi izročil ponarejeno referenčno potrdilo,” je po prvi glavni obravnavi zoper nekdanjega župana Franca Kanglerja, direktorico mariborskega stanovanjskega sklada Tanjo Vindiš Furman in Ježovitovo pojasnil tožilec Boris Marčič.

Predlogov ni pregledoval

Na Okrajnem sodišču v Mariboru se je včeraj začela glavna obravnava zoper Kanglerja, ki se mu očita sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, ko naj bi leta 2010 kot župan in predsednik nadzornega sveta stanovanjskega sklada izkoristil svoj položaj in vedeževalki pomagal do službenega stanovanja, do katerega ni bila upravičena. Vindiš Furmanovi tožilec očita zlorabo uradnega položaja, Ježovitovi pa ponarejanje listin.

Vsi trije obdolženi so se zagovarjali, da niso krivi. Kangler se je zagovarjal, da je predlog za stanovanje le podpisal in da Ježovitove prej osebno ni poznal. “Podpisoval sem tudi do sto predlogov na dan in jih nisem posebno pregledoval,” je pojasnil.

Ježovitova je dejala, da je Škofu svetovala kot vedeževalka in da ji je pokojni povedal, da ima vse pogoje, da zaprosi za stanovanje: “Prinesel mi je potrdilo sveta invalidov, ki pa ga nisem prebrala.”

“Obdolženi nimajo pietete, saj so krivdo prevalili na pokojnega,” je povedal Marčič in kot pričo predlagal zunajzakonsko partnerico Škofa, vendar je sodnik predlog zavrnil.

Prisluhi

V sodni dvorani so predvajali prisluhe telefonskih pogovorov, ki služijo kot dokaz v postopku. Izseki pogovora Kanglerja z Vindiš Furmanovo:

Kangler: Kaj vi samo po seminarjih hodite? Več ste na seminarjih kot v službi, p... m... Popi... lahko /.../

Pa rože za 400 evrov. Nimaš nobenega reda. Sploh ne veš, kaj se ti dogaja /.../

Pa plačilo tvojega menedžerskega pregleda. Jaz sem tudi šel, pa sem si ga sam plačal, ne občina. Pa pridem k vam na sklad, pa stojim zunaj 15 minut pred vrati. Ker ste vsi na malici. Kakšen je to odnos do strank. Svoje zaposlene moraš navaditi reda /.../

Pridem v Duplek pa mi povedo, da ti je v glavo stopilo /.../ Pa za koji k... imaš ti na stanovanjskem skladu pravno službo, če najemaš zunanje in jim plačuješ. Poln k... imam vsega, ne bom več glave držal, ker se moram za vas izpostavljati /.../

Kangler in Vindiš Furmanova o razpisu za službena stanovanja

Kangler: Kdo je pripravil razpis za stanovanja? Zakaj ga prej jaz nisem videl?

Vindiš Furmanova: Saj je bil splošen. Mi smo ga pripravili.

Kangler: Zakaj nisi tako naredila, kot sem ti naročil? /.../

Če je kaj takega, daj pomočniku pooblastila, pa naj on podpiše. Verlič in Peče tudi imata pri meni pooblastila. Ko je treba kaj takega podpisati, grem pa me ni. Pa naj se oni podpišejo, da se ne bodo samo slikali.

Kangler in Danilo Rošker, direktor SNG Maribor

Rošker: Franci, dobro delaš. Samo zdržati je treba.

Kangler: Najraje bi se izselil iz te države. Sama nevoščljivost je v Mariboru. Glede tvojega stanovanja pa sem se zmenil z Vindiš Furmanovo.

Komentarjev 1
  • dragec 08:33 26.marec 2013.

    Ta vedeževalka je verjetno ljubica gospoda GOTOF JE. Ona in humanitarna dejavnost, lepo vas prosim!!!!! takoj jih poslati k Zidarju in skupini na Dobu.