Slovenija
159 ogledov

"Obdukcije naj plačuje država"

Beno Fekonja (levo), član civilne iniciative, je vesel, da se je uprava župana D Žurnal24 main
Obdukcije. Strošek naj prevzamejo 
država ali svojci, predlaga Fekonja.

Mestni svetnik Beno Fekonja predlaga spremembo zakonodaje, s katero občine ne bi bile več plačniki stroškov obdukcij. V zadnjih treh letih je bil strošek kranjske občine 150 tisoč evrov.

Finančno breme

Plačevanje obdukcij je za občine veliko finančno breme, je ob svojem predlogu na zadnji seji kranjskega mestnega sveta dejal Fekonja in opozoril, da se obdukcija opravi, kadar ni znan vzrok smrti, na zahtevo zdravnika ali preiskovalnega sodnika, če gre za sum nalezljive bolezni ali pa tudi na željo družinskih članov, sorodnikov ali partnerjev, kadar se ne strinjajo z ugotovljenim vzrokom smrti. Pri tem občina na odločitev, ali naj se obdukcija opravi ali ne, nima nobenega vpliva, je dodal Fekonja. Meni, da plačniki ne morejo biti več občine, temveč bi morali to breme prevzeti bodisi država bodisi svojci, če se pokaže, da so bili z nestrinjanjem o vzrokih smrti v zmoti.

Podprli pobudo

Mestna uprava je pobudo Fekonje podprla. “Prepričana sem, da to ni del primarnega zdravstva, zato bi morala strošek kriti država,” meni Nada Bogataj Kržan, načelnica urada za družbene dejavnosti. Po tej logiki bi morala občina plačati tudi strošek specialističnega pregleda, če pacienta na tak pregled pošlje splošni zdravnik, je dejala. “Zdi se mi, da zdravniki pri mrliškem ogledu, ki ga plača občina, obdukcijo včasih odrejajo po nepotrebnem,” je dodala.

Skupaj do pravilnika

Kranjčani bodo s pobudo seznanili Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije, da bi skupaj dosegli dopolnitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter pravilnika o pogojih in načinu opravljanja mrliškopregledne službe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.