Slovenija
28 ogledov

Obet za posojila v frankih

Švicarski frank iStockphoto
Franki.
Če bodo ukrepi Švicarjev zalegli, se posojila v frankih ne bodo več dražila.

Švicarska centralna banka je včeraj “zakoličila” tečaj franka, in sicer bodo z vsemi sredstvi poskušali zagotoviti, da vrednost enega franka ne bo več kot 1,20 evra.

“S tem so ublažili pritiske na konkurenčnost švicarskega gospodarstva, ki se je grozljivo hitro zmanjševala,” je ukrep komentiral ekonomist Andraž Grahek. Ocenil je, da so v ozadju tudi pritiski švicarskih izvoznic, ki so zaradi visoke vrednosti valute postajale predrage za evropski trg. Gre predvsem za farmacevtska in infrastrukturna podjetja, Nestle ...

Grahek meni, da bo ukrep uspešen, saj lahko švicarska banka neomejeno povečuje količino valute v obtoku in z njo kupuje evre, odproda zlate rezerve, kupuje obveznice in delnice v evrih ter s tem “razvodeni frank”.

Pretekli ukrepi švicarske banke so bili po njegovem mnenju le v besedah, zdaj pa so, kot je dejal, prvič jasno povedali, kje je raven franka in da ne bodo dopustili krepitve franka, ter dejansko začeli odkupovati evre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.