Slovenija
27 ogledov

Obeta se 70-odstotna obdavčitev

Slovenija 21.03.2013 prva seja vlade Alenke Bratusek, vlada, ministri; foto:Sasa Saša Despot
Premierka napovedala 70-odstotno obdavčitev neprijavljenega premoženja.

Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o davčnem postopku, s katero namerava po besedah premierke Alenke Bratušek stopiti na prste tistim, ki ne znajo dokazati izvora premoženja. Gre za naslednji korak v boju proti sivi ekonomiji in v prihodnje namerava vlada predlagati še več podobnih rešitev, je povedala.

Ne pet, deset let

Bratuškova je povedala, da se bo z novelo zakona o davčnem postopku spremenila ureditev odmere davka od nenapovedanih dohodkov. Obdobje, v katerem sme davčni organ uvesti postopek za odmero davka od nenapovedanih dohodkov, se bo namreč podaljšalo s petih na deset let.

70-odstotna obdavčitev

Kot zelo pomembno pa je izpostavila določbo, po kateri se bo razlika ugotovljenih neprijavljenih dohodkov obdavčila s 70 odstotki in zanjo ne bodo veljale običajne davčne stopnje.

"Če nekdo ne zna povedati, od kje je dobil, hkrati pa zna to zelo dobro porabiti, bo država vzela, kar je njenega," je komentirala premierka. Ob tem je zagotovila, da misli vlada zelo resno z ukrepanjem zoper sivo ekonomijo. Vlada bo imela tudi v prihodnje pogosto na dnevnem redu zakone iz različnih resorjev, ki bodo pomagali v boju proti sivi ekonomiji.

Z novelo zakona se spreminjajo tudi določbe, ki urejajo davčni nadzor, nekaj sprememb je glede predlaganja dejstev in dokazov, s širitvijo kroga oseb, porokov za plačilo davčnega dolga, pa se bo povečala učinkovitost izvršbe. Predlaga se tudi nov institut - zadržanje zastaranja.



Komentarjev 22
  • bingbong 22:48 26.september 2013.

    Tisti, ki rešuje proračun na takih ukrepih je popušio. In te opice upam, da si ga bodo pušile med seboj. Siva ekonomija v državi belih politikov in črnih oblakov. Zoki, če bo tako, kar spoki. Jajo tebe pa bo dosegla ...prikaži več kuhalnica Lenčice in te zamešala v bančno, keš posle, da boš podoben kajmaku in marmeladi, kot bi rekel svetovno znani superzvezdnik, kolega od Zokija Ćarapana.

  • Oxxo 21:45 26.september 2013.

    Naši politiki so bili na šolanju pri Kennedyju... ker vse ampak izključno vse gradijo na principu:"Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country."Problem je samo v tem, da v ...prikaži več Sloveniji lahko "country" zamenjamo s "political-economical mafia".

  • proletarec 21:01 26.september 2013.

    a gre kdo stavit za gajbo pira (po izbiri- rdeč ali zelen), da ne bodo našli niti za en evro omenjenega premoženja ?