Slovenija
19966 ogledov

Obeta se največje sproščanje ukrepov v zadnjih treh mesecih

Maske v Ljubljani Profimedia
Vlada je na sinočnjem sestanku s predstavniki gospodarskih zbornic na Brdu pri Kranju napovedala sprostitev večine gospodarskih dejavnosti, vendar pod pogojem, da bodo zaposleni najmanj enkrat tedensko opravili test na okužbo z novim koronavirusom, je povedal predsednik OZS Branko Meh. Predstavniki gospodarstva so z dogovorjenim zadovoljni.

"Odpira se glavnina dejavnosti, vendar pod pogojem, da se morajo vsi zaposleni, ki so v stiku s strankami, najmanj enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom," je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Meh. Za stranke testiranje ne bo pogoj.

Predstavniki gospodarstva so po njegovih besedah z dogovorjenim zadovoljni. Veseli jih, da je vlada prisluhnila številnim opozorilom, da zaprte dejavnosti niso viri okužb ter da se pojavljata delo na črno in nelojalna konkurenca.

Morebitno dodatno sproščanje ali ponovno zaostrovanje pogojev v prihodnjih tednih bosta odvisna od epidemiološke slike, je še dodal.

Na ponoven začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte, se je zavzemal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Gospodarstvo je pripravljeno na začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte. Ob spoštovanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko to počnejo varno, zato se zavzemam za pospešeno odpiranje dejavnosti, kajti naši obrtniki, trgovci si želijo delati. Verjamem v njihovo odgovornost in spoštovanje preventivnih ukrepov," je dejal na popoldanski novinarski konferenci na Brdu pri Kranju.

Pri tem je poudaril, da pa ne smejo spregledati, da smo še globoko v epidemiološki krizi, in "da bi odpiranje vsevprek naredilo več škode kot koristi".

V rdeči fazi so lahko poleg trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem lahko trenutno odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije, ob testiranju so lahko odprta tudi smučišča.

 Z obratovanje žičniških naprav in smučarskih prog je dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če pogoja upravljavec naprav ne more izpolniti iz objektivnih razlogov, je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljena osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni test na COVID-19 po HAGT ali PCR metodi, opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Predložitev negativnega testa COVID-19 ni potrebna za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

 
Komentarjev 4
  • oneh 11:24 05.februar 2021.

    Prav smilite se mi, levaki ubogi, ko vas akutni Janšitis tako zdeluje. Za vas bi pomenila najtežja oblika Covid-19 zagotovo odrešitev. En akutni Janšitis je za 100 Covid-19.

  • sam1 11:18 05.februar 2021.

    Zdaj,ko je firer s svojim vladanjem in ukrepi pripeljal pred vrelišče,bo pa sproščal ukrepe in sral po svojih vernih vojakih oziroma jim je že začel odvzemati pooblastila za branje njegovih strokovnih zapisov v javnosti ,sedaj bo na hitro izbrskal in ...prikaži večn porinil v prve vrste nove loleke,ki bodo pripravljeni verno služiti njegovi politiki.....

  • Mesija_se_vraca 10:04 05.februar 2021.

    Kriminalec še ni dovolj pokradel, treba zdaj še za vnuke nakrast.