Slovenija
138685 ogledov

Obeta se največji poraz Roberta Goloba doslej

Robert Golob
1/2
epa
Ustavno sodišče bo po neuradnih informacijah zadržalo izvajanje zakona o RTV Slovenija, kar bo največji poraz Roberta Goloba doslej.

Na ustavnem sodišču naj bi se tehtnica nagnila v podporo zadržanja zakona o RTV Slovenija, poroča Delo. Za zadržanje naj bi bilo pet sodnikov, proti pa trije.

Zakoni, ki jih ustavno sodišče zadrži, navadno nato padejo tudi po vsebinski presoji, ni pa to nujno. Ustavno sodišče izvajanje zakona zadrži, če bi z izvajanjem nastale težko popravljive škodljive posledice. Ustavno sodišče mora pretehtati posledice izvajanja morebiti protiustavnega predpisa in škodljive posledice, ki bi nastale, če se izpodbijana določba ne bi izvrševala.

Če bo ustavno sodišče izvajanje zakona o RTV Slovenija zadržalo, bodo člani programskega sveta in trenutno vodstvo RTV Slovenija ostali na položajih. To bo najbrž največji politični poraz Roberta Goloba po zmagi Gibanja Svoboda na volitvah, saj je bila ena od njegovih ključnih predvolilnih obljub, da bodo uredili razmere na RTV Slovenija. Zakon o RTV Slovenija je z zahtevo po referendumu poskušala zrušiti SDS, a ji ni uspelo, podprlo ga je skoraj 63 odstotkov vseh udeležencev referenduma.

Golob je sicer pogorel že na predsedniških volitvah, ko je njegova kandidatka Marta Kos odstopila od kandidature, nato pa se skupni kandidat Svobode in SD Milan Brglez ni uvrstil v drugi krog. Škodo so nato omejili s podporo Nataši Pirc Musar. Drug velik udarec je bil odstop ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je Goloba obtožila vmešavanja v kadrovanjena policiji. 

Pri zakonu naj bi bilo sporno, da politika brez kakšnega posebej utemeljenega razloga z oblastnim aktom (zakonom) prekine mandate programskih svetnikov in vodstva javnega zavoda. 

Seja ustavnega sodišča je trajala več ur, na koncu pa se je po poročanju Dela oblikovala večina petih sodnikov, ki je podprla zadržanje, trije so bili proti. Kdaj bo odločitev objavljena, še ni znano, se pa mudi, saj naj bi se že konec prihodnjega tedna oblikoval novi Svet RTV Slovenija, ki ga namesto programskega sveta predvideva novi zakon.

Vlada je predlagala, naj ustavno sodišče opravi javno obravnavo in zasliši novinarje RTV Slovenija ter izvedenca, ki bi podrobno škodljive posledice, ki bi nastale, če se zakon ne bi začel izvajati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 113
  • Toma 08:37 18.februar 2023.

    Jebe se njemu, kmalu bo spet dobival miljone, ko bo bivša firma njegova!

  • jezero 07:33 18.februar 2023.

    Uničeno bi bilo Ustavno sodišče in RTV: Pa komu mar? Ravno to nekdo želi!

  • Ladko Lipovsek 18:55 17.februar 2023.

    zurnal24.si najbolj bedast, niti ne vem kaj, žurnal?