Slovenija
24 ogledov

Obeta se nam zmerno okrevanje

Po napovedih Banke Slovenije šele leta 2013 lahko pričakujemo zmanjšanje brezpos Žurnal24 main
Letos naj bi se gospodarska rast gibala pri dveh odstotkih, prihodnje leto pa se bo pospešila na približno tri odstotke, ocenjujejo analitiki Banke Slovenije. Brezposelnost bo še visoka.

Letos naj bi tako gospodarska rast znašala 1,8 odstotka oziroma za 0,1 odstotne točke manj, kot so na Banki Slovenije napovedali v lanski jesenski napovedi. Prihodnje leto naj bi se BDP povišal za 2,7 odstotka, leto pozneje pa za 3,1 odstotka.

Povprečna letna inflacija, ki bo letos po ocenah centralne banke znašala 2,7 odstotka, se bo v letu 2012 znižala na 2,3 odstotka in se leta 2013 spustila pod dva odstotka, je še povedal Kozamernik.

Po besedah guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca je uresničitev predstavljenih številk v veliki meri odvisna od gibanj cen surovin in energentov na svetovnih trgih, deloma pa tudi od naših ekonomsko-političnih ukrepov, dogajanj na trgu dela ter gibanja stroškov in plač.

Padec brezposelnosti šele leta 2013
A kljub temu se po napovedih slovenske centralne banke še ne moremo kmalu obetati zmanjševanja brezposelnosti. Napovedana gospodarska rast ne bo zadoščala za zmanjšanje brezposelnosti.

Kot je dejal direktor analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije, naj bi se zaposlenost letos še nekoliko znižala, se prihodnje leto umirila in šele leta 2013 lahko pričakujemo zmanjšanje brezposelnosti in naraščanje zaposlenosti.

Potrošnja bo še šibka
Domača potrošnja bo vseskozi zaostajala za rastjo bruto domačega proizvoda (BDP); letos naj bi se povečala za manj kot odstotek in zatem za do dva odstotka, je dejal Kozamernik.

H gospodarski rasti bo še vedno pozitivno prispeval izvoz, ki bo prehiteval uvoz.

Predvsem zaradi hitrejše rasti izvoza od uvoza se bo primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance zmanjšal. Letos naj bi znašal 1,6 odstotka BDP in se čez dve leti spustil pod en odstotek BDP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.