Slovenija
2413 ogledov

Obeta se novo politično povezovanje

Jure Leben Anže Petkovšek Jure Leben
V slovenski politiki se obeta nova politična stranka nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna.

Nekdanji okoljski minister Jure Leben ustanavlja novo Stranko zelenih dejanj (Z.DEJ).

V pogovoru za Delo je digitalni ustanovni kongres napovedal za soboto. Pri snovanju programa so se ukvarjali s temeljnim vprašanjem, kako iskati ravnovesje med kakovostnim razvojem industrije in ohranjanjem okolja, je razkril Leben.

Izpostavil je ravnovesje med kakovostnim razvojem industrije in ohranjanjem okolja, pri tem pa bodo v stranki v bistvo svojega delovanja postavili trajnostni pravični razvoj za vse. ''Politika bo nazadnje tista, ki bo določila, do katere mere lahko človek še ogroža naravo," je dejal.

Zavzemali se bodo tudi za to, da se vsaka osnovna šola poveže z lokalno kmetijo. Ukrep so povezali z uvedbo davka na sladke pijače, ki bi ga namenili za podporo ukrepu sodelovanja šol in kmetij. Jedrsko elektrarno Krško 2 bi podprli ob predpostavki tesnega sodelovanja s civilno družbo in ob jasni predpostavki najvišjih okoljskih standardov, ob zaprtju Teša 6 pa je treba opraviti premislek o nadaljnjem razvoju regije, je še pojasnil Leben.

"Z vlado, ki je sprejela zakon o vodah, ki neposredno ogroža ustavno pravico do pitne vode, ne bi mogli sodelovati."
Jure Leben

Prav tako ne vidi možnosti povezovanja s stranko Zeleni Slovenije, saj po njegovem mnenju ti niso zeleni v smislu zelene politike.

Leben je bil eden od soustanoviteljev SMC, v vladi Marjana Šarca je deloval kot minister za okolje in prostor. Pred več kot dvema letoma je SMC zapustil. Ustanovitev zelene stranke je napovedal že v januarju v oddaji Studio City.

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 12:05 03.maj 2021.

    Ma niti pod razno ga ne volim, kaj ni bil ta osebek za Magno pod Pohorjem, takrat se ni zavzemal za zeleno.

  • Ender3 11:47 03.maj 2021.

    Leban meni, da bo tako, kot je trenutni v Nemčiji, kjer oblast prevzemajo zeleni.