Slovenija
15 ogledov

Obeta se preverjanje družb za zasebno varovanje

Global svece clovek 1 BOBO Žurnal24 main
Odbor DZ za notranjo politiko je podprl predlog, naj inšpekcijske službe skupaj z MNZ do maja 2008 preverijo delovanje družb za zasebno varovanje.

Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je na današnji nujni seji podprl predlog SNS, naj inšpekcijske službe skupaj z ministrstvom za notranje zadeve (MNZ) do maja 2008 preverijo delovanje in zaposlovanje v družbah za zasebno varovanje. Člani odbora so na seji, ki jo sklicala SD zaradi ugotavljanja morebitne odgovornosti MNZ zaradi smrti mladeniča v bližini lokala Global, podprli tri sklepe koalicijskih strank in zavrnili vse predlagane sklepe SD.

Za hitrejši odvzem licenc


Minister Mate je povedal, da so od začetka leta 2006 do 7. oktobra v središču Ljubljane opravili 270 nadzorov v lokalih. © BOBO

 
Notranji minister Dragutin Mate je v razpravi na odboru dejal, da je ministrstvo po dogodkih v lokalu Lipa decembra 2005 začelo s postopki za spremembo zakona o zasebnem varovanju. Mate je pri tem opozoril na težave pri odvzemu licenc. Tako je upravno sodišče razveljavilo odločbo o odvzemu licence podjetju, ki je varovalo lokal Lipa v času dogodka, v katerem so umrli trije mladi ljudje. Mate je prepričan, da bo novela zakona o zasebnem varovanju, ki jo je sredi oktobra sprejela vlada, policiji dala vzvode za hitrejši odvzem licenc.

Minister je dejal tudi, da so v obdobju od začetka leta 2006 do 7. oktobra v središču Ljubljane opravili 270 nadzorov v lokalih, med njimi tudi v Globalu. Glede družbe VIP Varovanja je Mate pojasnil, da je ministrstvo po drugi pravnomočni odločbi 11. oktobra 2007 predlagalo postopek za začasni odvzem licence. Predsednik zbornice za zasebno varovanje Ingo Paš pa meni, da bi MNZ lahko ukrepalo s hitrejšim začasnim odvzemom licenc že na osnovi veljavnega zakona. "Ne drži, da sta potrebni dve pravnomočni odločbi," je poudaril.

Vodja poslancev SD in član odbora Miran Potrč je prepričan, da je Slovenija vse manj varna in da se stopnja nasilja povečuje. Meni tudi, da poskuša minister krivdo zaradi dogodka v bližini Globala prevaliti na državni svet in poslance, ki so julija zavrnili novelo zakona o zasebnem varovanju.

Poslanec SDS Rudolf Petan je opozoril, da mora začasni odvzem licence "vzdržati tudi na sodišču" . Po njegovih besedah je bil ostrejši nadzor policije nad lokali v medijih pogosto osmešen. "V primeru družine Strojan pa se je govorilo, da gre za uvajanje policijske države," je poudaril in dodal, da "se poskuša na hrbtih žrtev nabirati politične točke".

Težave tudi v sodstvu
Poslanec NSi Anton Kokalj je prepričan, da gre pri sklicu izredne seje za politični obračun z MNZ. Po njegovem mnenju je problematična tudi sodna veja oblasti. Vendar SD na to ne opozarja, je dodal. Po njegovih besedah je SD nasprotovala zakonodaji, ki bi izboljšala učinkovitost policije. "Končni cilj naše stranke je, da bi bili lokali, kot so Global, zaprti," je še poudaril.


Policija je v zvezi s tragičnim pretepom pred Globalom doslej pridržala enega osumljenca. © Žurnal24

 
Poslanec poslanske skupine Zares Pavel Gantar meni, da samo formalna "represivizacija" zakonodaje ne bo zmanjšala kriminala. Poslanec SDS Jožef Jerovšek je prepričan, da je zakon o zasebnem varovanju, ki ga je leta 2003 sprejela Ropova vlada, poslabšal stanje na področju zasebnega varovanja. "V času sprejemanja zavrnjenega zakona opozicija ni predlagala dopolnila, ki bi olajšalo začasni odvzem," je pojasnil.

Člani odbora so na koncu razprave sprejeli koalicijske sklepe, da se seznanjajo z ukrepi policije in da je policija delala v sklopu pooblastil. Člani so tudi podprli sklep koalicije, naj DZ čim prej sprejme novelo zakona o zasebnem varovanju.

Odbor je zavrnil sklepe, ki jih je predlagala SD, med njimi tudi sklep, da MNZ kljub predlogu zoper družbo VIP Varovanje ni sprejelo ukrepa začasnega odvzema licence. SD ministrstvu tudi očita, da novelo zakona ni predlagalo pravočasno, temveč šele po nesreči v diskoteki Global.

Glavni osumljenec še vedno na begu
Pred dobrima dvema tednoma se je okoli četrte ure zjutraj v bližini diskoteke Global zgodil pretep, katerega žrtev je bil dvajsetletnik iz Dragomera pri Vrhniki. Po besedah sorodnikov je s skupino prijateljev, s katerimi so praznovali rojstni dan, poskušal vstopiti v dvigalo, ki pelje do diskoteke Global. Takrat naj bi se med njim in varnostnikom iz družbe VIP Varovanje začel besedni obračun, ki se je končal s fizičnim nasiljem. Varnostnik naj bi fanta tako močno udaril, da se je ta zgrudil in pozneje v bolnišnici zaradi poškodb umrl.

Policija je v zvezi s tragičnim pretepom doslej pridržala eno osebo, glavnega osumljenca pa še iščejo. Notranje ministrstvo je za njim razpisalo tiralico, potem ko je okrožno sodišče zoper oba obdolženca zaradi suma storitve kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe uvedlo preiskavo in tako začelo kazenski postopek. Ljubljanski kriminalisti so že ugotovili, da je bil v dogodek vpleten tudi varnostnik podjetja VIP Varovanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.