Slovenija
204818 ogledov

Obeta se veliko zvišanje pokojnin

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Pokojnine se bodo februarja zvišale oziroma redno uskladile, zvišanje pa bo veljalo že od januarja, zato bodo upokojenci dobili tudi poračun za februar.

"Pri pripravi Finančnega načrta zavoda za leto 2022, ki ga je sprejel svet zavoda na seji 16. decembra 2021, je bila upoštevana 4-odstotna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov v februarju 2022 s poračunom za januar 2022," so nam pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Redna uskladitev se vedno izvede pri februarski pokojnini, saj januarja še niso znani vsi statistični podatki, od katerih je odvisna.

Zvišanje je odvisno od rasti povprečne bruto plače in od inflacije oziroma rasti cen življenjskih potrebščin. Upošteva se obdobje od januarja do decembra preteklega leta v primerjavi z letom prej, pokojnine pa se uskladijo za 60 odstotkov rasti plač in 40 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin.

Pri inflaciji so že znani podatki za celotno leto, cene so zrasle za 1,9 odstotka. Če bi tako ostalo, bi to pomenilo 0,76-odstotno zvišanje pokojnin.

Pri plačah ima statistični urad podatke za prvih deset mesecev, zvišale so se za 6,9-odstotka, kar bi k uskladitvi pokojnin prineslo 4,14 odstotka. Tako trenutno kaže, da bo uskladitev še višja od 4-odstotne, kar 4,9-odstotna.

V tabeli so lahko ogledate, kaj pri različnih višinah pokojnine prinese štiri- in kaj petodstotna uskladitev.

Tudi če bo uskladitev le štiriodstotna, bo to najvišja uskladitev v zadnjih letih. Lani, ko so se plače zaradi dodatkov za delo v epidemiji izjemno zvišale, je vlada v zakonu določila odstotek zvišanja pokojnin in preprečila višjo redno uskladitev, ki pa bi temeljila na nerealnih podatkih o zvišanju plač.

Redno zvišanje ali uskladitev pokojnin je bila tako v zadnjih letih od 2,2- do 3,2-odstotna, a je nato decembra ali aprila sledilo še izredno zvišanje, ki je bilo namenjeno odpravljanju krivic, ki so nastale zaradi neusklajevanja pokojnin po Zujfu. Prav zato naj bi tudi letos, tokrat najbrž zaradi aprilskih volitev, še bistveno prej kot običajno, sledila še izredna uskladitev pokojnin.

Poslanci Desusa so z zakonom predlagali 3,5-odstotno zvišanje za vse, a kot smo poročali že pred časom, zvišanje pokojnin vsem ni pravično.

Zaradi izrednih uskladitev so namreč vsi, ki so se upokojili leta 2012 in kasneje, na boljšem in ne na slabšem. Na slabšem so le še tisti, ki so se upokojili pred letom 2010 (za 3,5 odstotka) in upokojeni leta 2011 (za 1,7 odstotka). Ali bo izredno zvišanje pokojnin veljalo za vse, je težko napovedati, saj poslanci, ki so bili izvoljeni na kandidatni listi Desusa, manjšinski vladi zagotavljajo potrebne glasove za sprejem zakonov, je pa ta izračun ZPIZ-a, da niso vsi v enakem položaju, omenil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Po neuradnih informacijah N1 je precej verjetno, da se za stare upokojence odpravi krivica, novi pa bi kljub temu dobili manjšo povišico.

Toliko so se zvišale pokojnine v petih letih 

Pokojnine so se sicer v zadnjih letih precej zvišale. Kdor je imel konec leta 2017 700 evrov pokojnine, jo bo imel po februarski uskladitvi že 838, kdor je imel takrat 800 evrov pokojnine je bo imel po novem 957, kdor pa je imel takrat tisoč evrov, bo imel po novem le tri evre manj kot 1200 evrov pokojnine. Predpostavili smo, da bo februarsko zvišanje pokojnin štiriodstotno, čeprav bo verjetno nekoliko višje.

Še pred ukladitvijo pokojnin, prvo nakazilo bo konec februarja s poračunom za januar, bodo upokojenci dobili solidarnostni dodatek, ki ga je uzakonil PKP 10. Zakon predvideva izplačilo 300 evrov dodatka upokojencem z manj kot 510 evrov pokojnine, 230 evrov bodo dobili upokojenci s pokojninami nad 510 evrov in do 612 evrov. Tistim, s pokojninami nad 612 in do 714 evrov pa bo pripadlo 130 evrov. Izplačilo naj bi bilo izvedeno januarja. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 98
  • Timothy_Rodriquez 10:10 04.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar jate
    jate 00:14 04.januar 2022.

    volitve so pred vrati...ni kaj ,je treba začet obljubljat

  • Avatar Rialessta
    Rialessta 22:12 03.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m