Slovenija
168310 ogledov

Obeta se visoko zvišanje pokojnin

denar upokojenec Profimedia
V torek bo znano, za koliko se bodo zvišale pokojnine. Obeta se izjemno visoko povišanje, skoraj gotovo bodo pokojnine višje za več kot štiri odstotke.

V torek bo statistični urad objavil povprečno plačo za december, s tem pa bo znana tudi povprečna plača v lanskem letu. To je podatek, ki še manjka, da bi lahko izračunali, za koliko se bodo zvišale pokojnine.

Pokojnine se vsako leto konec februarja zvišajo, temu se reče redna uskladitev. Po zakonu se pokojnine redno uskladijo za 60 odstotkov rasti plač in 40 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v preteklem letu. Inflacija bo prinesla 0,76-odstotno zvišanje pokojnin. Koliko bo prineslo zvišanje plač v lanskem letu, še ni dokončno jasno. Od dvanajstih mesečnih podatkov manjka še podatek o povprečni plači za december. Od januarja do novembra so se plače zvišale za 6,5 odstotka, kar prinese 3,9-odstotno zvišanje pokojnin. Skupaj z inflacijo bi to prineslo 4,7 odstotno zvišanje. Kolikšno bo v resnici, bo znano v torek, velikega odstopanja pa glede na to, da manjka le en od dvanajstih podatkov, ne gre pričakovati.

V torek objavljeni podatki imajo sicer status začasnih podatkov, teden dni kasneje so objavljeni končni podatki, a navadno ni bistvenih razlik. 

Kaj bi prineslo 4,7-odstotno zvišanje pokojnine, si lahko ogledate spodaj.

Redno povišanje se bo poznalo pri februarski pokojnini, ki bi izplačana konec februarja, izvedeno pa bo izplačilo oziroma poračun tudi za januar, zato bo februarska pokojnina višja, kot bo marčna.

Če ima nekdo tisoč evrov evrov pokojnine, bi ob 4,7-odstotni uskladitvi dobil 47 evrov, februarja pa bo na račun prejel 1094 evrov, marca pa 1047 evrov.

"Pri pripravi Finančnega načrta zavoda za leto 2022, ki ga je sprejel svet zavoda na seji 16. decembra 2021, je bila upoštevana štiriodstotna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov v februarju 2022 s poračunom za januar 2022," so nam pred časom pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 92
 • Avatar Wolf Wolfman
  wolf37 19:25 15.februar 2022.

  Izjemno visoko povišanje 4,7% 🤣🤣🤣. Mislim halo, še če bi blo 47% zvišanje bi blo premal, kokr so cene zrastle v nebo, naprimer ogrevanje za 65%. To so samo predvolilna zavajanja za ovce 🐑🐑🐑.

 • papak 02:42 15.februar 2022.

  Izjemno visoko? Kaj se hecate? Inflacija pa ni faking izjemno visoka?

 • Avatar FrancoMaginario
  FrancoMaginario 02:26 15.februar 2022.

  Kućan bo pol spet največ dubu,jaz s tamalo pa 14Eur.