Slovenija
173 ogledov

Obetajo se spremembe pri financiranju zasebnih šol

Šola Epa
Koalicijski poslanci so v državni zbor vložili predlog novele zakona o financiranju zasebnih šol.

Poslanci koalicijskih strank SDS, NSi in SMC so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Novela predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa v zasebnih osnovnih šolah. Financiranje zasebnih glasbenih šol, zasebnih srednjih poklicnih in strokovnih šol ter zasebnih gimnazij se ne spreminja. Država jim tako zagotavlja 85 odstotkov sredstev za izvajanje programa.

Obveznim programom zasebnih osnovnih šol država trenutno krije 85 odstotkov sredstev.

Finančne posledice novele zakona so ocenjene na 350.000 evrov na eno šolsko leto. Če bo novela sprejeta, bo začela veljati 1. septembra 2021.

Cilj novele je po predlagateljevem mnenju uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je decembra 2014 odločilo, da je različno financirane osnovnošolskih programov javnih in zasebnih šol neustavno.

Ustavno sodišče je sicer lani tudi presodilo, da mora država v celoti financirati obvezni del programa zasebnih osnovnih šol, ni pa ji treba 100-odstotno financirati dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja v zasebnih osnovnih šolah s pridobljenim javno veljavnim programom.

V prejšnjih letih je v parlament prišlo več predlogov in dopolnil, kako uresničiti ustavno odločbo glede financiranja zasebnega šolstva, a so vsi poskusi propadli, tako kot postopek za spremembo ustave glede te vsebine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.