Slovenija
392 ogledov

Obetajo se spremembe zakona o vodah

Soča2 Profimedia
Danes obeležujemo svetovni dan voda. V teh dneh se bo glasovalo o spremembah Zakona o vodah, medtem ko strokovnjaki opozarjajo, da je vodne vire potrebno zaščititi.

Čeprav je Slovenija bogata z vodo, se je potrebno zavedati, da upravljamo z nenadomestljivim naravnim virom. Letošnja tematika svetovnega dneva voda, ki je danes, 22. marca, je namenjena ozaveščanju o globalni vodni krizi in vrednotenju, kaj nam voda pomeni.

''Običajno se vode začnemo zares zavedati, ko je začne primanjkovati ali ko nas ogroža ob poplavah. Ob tem pa pozabljamo, da je pogosto zaradi naših nespametnih ravnanj osiromašen vodni ekosistem,'' so zapisali na Zavodu RS za varstvo narave.

Ravno v teh dneh pa bodo poslanci obravnavali novelo Zakona o vodah. Kritike dela strokovne in okoljevarstvene javnosti se osredotočajo ne zgolj na dejstvo, da sprememba ni bila v javni obravnavi in bo obravnavana po skrajšanem postopku, temveč tudi na težo sprememb.

Do zdaj je zakon prepovedoval gradnjo objektov za proizvodnjo, v katero so vključene nevarne snovi, na vodovarstvenih območjih. Sprememba želi olajšati pogoje za gradnjo na teh območjih. Tako bi bila omogočena gradnja nekaterih do zdaj spornih ali prepovedanih obratov na vodovarstvenih, vodnih in priobalnih območjih.

Soča | Avtor: Profimedia Profimedia

Danes bo potekalo več aktivnosti v okviru tematike voda. Predsednik DZ Igor Zorčič bo obiskal Nacionalni laboratorij za zdravje, evropski poslanec Klemen Grošelj pa pripravlja okroglo mizo o vodi, okoljski minister Andrej Vizjak pa si bo ogledal potek gradnje zadrževalnika Veliki potok. ''V obdobju 2021-27 MOP namerava iz sredstev kohezijskega sklada, sredstev Načrta za okrevanje in odpornost ter iz Sklada za vode letno nameniti dva krat več sredstev za ta namen kot doslej,'' so od dnevu voda sporočili iz ministrstva.

Komentarjev 1
  • Kirka 15:58 22.marec 2021.

    Pa , saj se hecate! Vode v Sloveniji so že marsikje čisto zasvinjane, čiste vode pa razprodane (kaj pa je drugega koncesija za 100 let, kot razprodaja!). Če bo ta zakon sprejet (čeprav ne morem verjeti, da je v članku ...prikaži več napisano res, saj ne moremo biti tako neumni), je ta parlament treba razčef ukati do amena.