Slovenija
19 ogledov

Obetavna druga runda

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Pogajanja. Vlada se poskuša približati stavkovnim zahtevam. Začetek zbiranja podpisov za referendum.

 

Več le uniformam Mešana komisija. V raziskavi Mediane sta dve tretjini vprašanih menili, da stavka v javnem sektorju zelo verjetno bo. Delo vlade pri pogajanjih ocenjujejo kot slabo. Polovica vprašanih meni, da so plače v javnem sektorju večinoma previsoke, višje bi si zaslužili le vojaki in policisti.

Pogajanja. Vladna pogajalska skupina je po neuradnih podatkih včeraj stavkovnemu odboru predstavila svoj približevalni predlog glede zahteve o nadaljevanju dinamike izplačil plačnih nesorazmerij. Pogajanja se bodo nadaljevala danes in verjetno še jutri.

Podpisi za sto milijonov
Poleg stavke, ki je napovedana za 27. september, nad vlado visi še grožnja, da bo morala izplačati četrto uskladitev plačnih nesorazmerij, ki je predvidena za oktober in vredna sto milijonov evrov. Jutri se bo namreč začelo zbiranje podpisov za referendum glede zakona o plačah v javnem sektorju, do takrat pa velja uskladitev. Zaradi postopkov, povezanih z referendumom, novela zakona, s katero bi vlada lahko uveljavila zamrznitev plač, ne more začeti veljati. Zbiranje podpisov za referendum bo potekalo do 27. oktobra.

Če bo pobudnik referenduma Janez Posedi, sicer vodja dela sindikatov, ki so napovedali stavko, zbral 40 tisoč podpisov, bo referendum v začetku decembra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.