Slovenija
17 ogledov

Obglavili upravo Luke

Razrešeni predsednik uprave Luke Koper, Robert Časar Žurnal24 main
V Luki Koper so nadzorniki krivdno razrešili predsednika uprave Roberta Časarja in člana uprave Alda Babiča, na čelo družbe pa imenovali Gregorja Veselka.
 

Naloge Gregorja Veselka

Kaj so mu naložili nadzorniki? Novi prvi mož Luke mora izvršiti priporočila oziroma sklepe o spremembah plač uprave in povezanih družb. Pripraviti mora temeljito analizo vseh naložb v zaledne terminale in predlagati njihovo nadaljnjo strategijo. Analizirati finančne razmere in znižati stroške, ki trenutno rastejo hitreje od prihodkov.

Robert Časar in Aldo Babič , predsednik in član uprave Luke Koper, sta bila na seji nadzornega sveta krivdno razrešena. Odstrel se je zgodil ob odsotnosti uprave in predsednika nadzornega sveta Borisa Popoviča .

Prometni minister Patrick Vlačič je presenečen, da je nadzorni svet Luke Koper razrešil upravo družbe. Kot je v izjavi za TV Slovenija dejal, ga tudi preseneča, da nadzorniki niso sledili vladnim usmeritvam, da se nova uprava imenuje z javnim razpisom.

"Nadzorniki smo odločili avtonomno," je povedala po seji podpredsednica Olga Franca , ali so glasovali soglasno, niso razkrili. Seje se je sicer udeležilo šest članov nadzornega sveta, ob treh predstavnikih delavcev in podpredsednici še Bojan Zadel in Marko Valentinčič . Na mesto predsednika uprave so za pet let imenovali Gregorja Veselka , ki je sicer doktoriral na portoroški prometni fakulteti pri državnem sekretarju Igorju Jakominu .

Gregor Veselko je bil imenovan za novega prvega moža Luke. Sledi razrešitev predsednika nadzornega sveta, je napovedala podpredsednica Olga Franca. © Vojko Rotar

 
Veselko čakal na izjavo
Veselko je bil še prejšnji teden med nesojenimi kandidati za člana uprave Intereurope, a vanjo ni bil imenovan. Uradno zaradi neizpolnjevanja formalnih pogojev, neuradno pa je bilo slišati, da so njegovo imenovanje preprečili zaposleni. Veselko je sicer imenovanje očitno pričakoval, saj je bil med sejo v bližini in v očitni pripravljenosti, saj je že danes pred novinarje stopil v novi vlogi. "Razočaran sem, spet gre za politično kadrovanje, v Luki imamo dovolj sposobnih kadrov, ki poznajo družbo. Politično nastavljeni direktorji se menjajo na štiri leta, delavci pa ostajamo in rešujemo, kar ti zavozijo," pa je komentiral Pavel Lokovšek , predsednik sindikata pristaniških delavcev.

Na vidiku novi zapleti

Predsednika nadzornega sveta Borisa Popoviča niso razrešili s položaja, to pa naj bi se zgodilo na prihodnji seji, ki so jo že sklicali. Popovičev pooblaščenec, odvetnik Franci Matoz , pa je že napovedal, da bo v torek na koprsko okrožno sodišče vložil tožbo, s katero bo izpodbijal zakonitost včerajšnje seje. "Predvidevam pa, da bosta sklep o razrešitvi izpodbijala tudi Časar in Babič," je še dodal odvetnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.