Slovenija
3 ogledov

Obisk po stotih letih

Thomas Grau, raziskovalec meteoritov Žurnal24 main
Na območju Mežakle sta Jožef Pretnar in Bojana Kranjc dan po objavi v sobotnem Žurnalu odkrila ostanke meteorita.
"Nad Jesenicami najden meteorit, kameni meteorit, je v jeziku znanstvenikov navaden hondrit. Običajno je asteroidskega izvora," pravi Thomas Grau, raziskovalec meteoritov.

Največji kos je tehtal kilogram, bil je velikosti nogometne žoge. Le trije kosi so padli na kraj najdbe. O padcu meteorita bo več znanega oktobra, ob otvoritvi razstave v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Žurnalov levji delež
Po objavi novice pa je Jožef Pretnar z Bojano Krajnc 17. maja 2009 med sprehodom našel domneven meteorit in o najdbi obvestil Thomasa Graua in Prirodoslovni muzej Slovenije. Kot je povedal Pretnar, je meteorit našel na območju Mežakle, najdba je bila srečno naključje, vsi kosi meteorita pa so po njegovih besedah v varnih rokah slovenskih strokovnjakov.

Kot smo v Žurnalu že pisali, je 9. aprila 2009 ob treh zjutraj nebo nad severozahodno Slovenijo in južno Avstrijo razsvetlil zelo svetel meteor, ki ga je spremljalo tudi glasno bobnenje.

Včeraj so iz prirodoslovnega muzeja sporočili, da so strokovnjaki evropske meteorske mreže European Fireball Network (EFN), med njimi tudi strokovnjak evropskega raziskovalnega centra za meteorite in bolide Thomas Grau (European Research Center for Fireballs and Meteorites – ERFM), takoj temeljito analizirali pot padanja meteorja in morebiten z njim povezan padec meteorita.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.