Slovenija
25 ogledov

Obisk vojakov na Kosovu

Slovenska vojska deluje v okviru Natovih sil na Kosovu (Kfor).(Foto: Boštjan Tac Žurnal24 main
Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek in načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Alojz Šteiner sta obiskala pripadnike 22. kontingenta Slovenske vojske na Kosovu.

"Obisk je bil posvečen praznikom in slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Vojaki so nam danes predstavili tudi del svojih nalog, ki so povezane z njihovim delom; gre za enoto za hitro posredovanje," je povedal generalmajor Alojz Šteiner.

Slovenski vojaki so na Kosovu prisotni od leta 2000. Prvih sedem let so delovali v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa so prvič v zgodovini na mednarodno operacijo in misijo napotili enoto velikosti bataljona. Bataljon je prvič prevzel lastno območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato. Sočasno je Slovenska vojska na Kosovo napotila še strokovnjake za civilno-vojaško sodelovanje in izvedla več projektov v okviru pomoči lokalnemu prebivalstvu, ki so bili na lokalni ravni odmevni.

Slovenska naloga na Kosovu
Srečala sta se tudi s poveljnikom sil Nata na Kosovu (Kfor), nemškim generalmajorjem Erhardom Bühlerjem. Beseda je tekla o prihodnjem preoblikovanju nalog slovenskih vojakov na Kosovu ter o slovenskem prispevku in slovenski vlogi v tem preoblikovanju.

Slovenija je pri teh operacijah do sedaj aktivno sodelovala, Šteiner pa je poudaril še, da se operacije naglo spreminjajo in da je treba temu prilagajati tudi naravo in sestavo sil ter njihovo delovanje.

Naloge slovenskih vojakov na Kosovu vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

Na Kosovu 332 vojakov
Na Kosovu je 332 slovenskih vojakov, od tega jih je trenutno v domovini na dopustu 80. Gre za največji kontingent slovenske vojske na mednarodni misiji v tujini. Šteiner je v imenu vseh vojakov vsem tistim, ki so praznike lahko preživeli doma, v krogu družine, zaželel še vse najboljše, lepe praznike ter obilo zadovoljstva in sreče v letu 2011.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.