Slovenija
22 ogledov

Obiskovalci norijo, Laščani bežijo

Na pivu in cvetju so vselej tudi znani Laščani: (od leve) direktor Radenske Toma Žurnal24 main
Mesto pet dni zaradi hrupa dobesedno ječi. Vsako leto gosti 140 tisoč obiskovalcev, prebivalci Laškega pa se umikajo iz mesta.
 
 

Laščanom, ki morajo nekaj dni potrpeti, smo namenili prvi dan Piva in cverja - dan Laščanov.

Andreja Kržišnik, direktorica Stika in predsednica TD Laško.

 
Piva je vsako leto dovolj, cvetje pa se je moralo umakniti zgolj v park, saj so lončnice vse prevečkrat končale v reki Savinji. Iz mesteca, ki šteje vsega 3.600 prebivalcev in v petih dneh gosti okoli 140 tisoč obiskovalcev, se že vsa leta in vsako leto bolj v času prireditve umikajo tudi prebivalci. Za Laščane se Pivo in cvetje začne že konec junija, ko delavci začno po mestu postavljati lesene stojnice in odre. To pomeni, da je iz dneva v dan tudi manj parkirnih mest, med prireditvijo pa jih sploh ni. Stanovalci morajo zato svoja osebna vozila umakniti zunaj mestnega jedra ali pa jih pustiti pri kakšnih prijateljih. " Najhujši je hrup, glasba pa je, se mi zdi, iz leta v leto glasnejša. Iz zvočnikov bobni, da se ne da spati in prepletajo se različni slogi, zato z možem že nekaj let v tem času raje odideva iz mesta," nam je dejala Rozika Kozmus, ena od prebivalk mestnega jedra.

Obiskovalci v dneh prireditve običajno tudi dodobra "zalijejo" vse zelenice v mestu, pa še kakšna vrata zraven. Z urinom, seveda. Tudi zato gasilci in komunalni delavci poskrbijo, da je mesto vsako jutro že zelo zgodaj oprano in umito ter takšno pričaka nov naval obiskovalcev. Kljub vsemu se zdi, da se je večina Laščanov v 44 letih, kolikor traja prireditev, na svojo veselico vendarle navadila. "Vedno je tako, da je nekaj ljudi vedno proti, nekaj se jih teh nekaj dni preprosto veseli z nami in potrpijo, spet drugi se umaknejo iz mesta. Vsako leto so pritožbe, letos jih je več, vsaj glede na odzive v prvih dneh. Največ se pritožujejo zaradi glasne glasbe, a brez nje Piva in cvetja ni, mnogi bi tudi najraje videli, da bi njihovo hišo povsem ogradili od dogajanja, kar pa ne gre, čeprav zavarujemo kar velik del mesta," pravi predsednica turističnega društva (TD) Andreja Križnik. In dodaja, da je zanimivo, da v mestu med prireditvijo ni nič več kaznivih dejanj kot običajno, verjetno tudi zato, ker varnostnikov in redarjev mrgoli na vsakem vogalu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.