Slovenija
3787 ogledov

Objavili posnetek napada na slovenske vojake v Libanonu

Libanon napad slovenska vojska
Ameriška televizija Foxnews je objavila posnetek napada na konvoj slovenskih vojakov, ki so na mirovni misiji v Libanonu.

Redno patruljo 24. kontingenta Slovenske vojske (SV) na mirovni misiji v Libanonu je v začetku avgusta lani napadla večja oborožena skupina. V prvem napadu so patruljo obkolili in poškodovali vozilo, v drugem napadu pa so vozilo polili z bencinom in ga zažgali. Pripadniki SV so se na srečo nepoškodovani izmaknili in se vrnili v vojaško bazo.

Večja skupina oboroženih oseb je slovenski kontingent med patruljiranjem danes zjutraj obkolila, razbijala je po šipah vozila in vozilo poškodovala. Pripadniki slovenskega kontingenta so se uspešno izmaknili in nadaljevali pot v vojaško bazo.

Medtem jih je napadla še večja oborožena skupina in pripravila še intenzivnejšo blokado, vozilo SV so polili z bencinom in ga tudi zažgali. Pripadniki SV so izstrelili dva opozorilna strela in se nepoškodovani vrnili v vojaško bazo.

Po poročanju 24ur je tistega dne šla mešana italijansko-slovenska patrulja v izvidnico na jugu Libanona, Slovencev je bilo po informaciji Generalštaba Slovenske vojske osem.

V koloni so se najprej ustavili Italijani in takoj predali kopico pušk in pištol. Slovenci so se želeli prebiti iz na varno v drugo bazo, a jim preboj ni uspel. Domačini so jim sledili in znova napadli tik pred bazo Združenih narodov. Čeprav so po radijski zvezi sporočili, da prihajajo v bazo, so jih pričakala zaprta vrata, na drugi strani pa italijanski stražarji.

V SV so takrat spomnili, da gre za misijo mirovnih sil ZN v Libanonu (Unifil), na kateri je uporaba orožja za vojake natančno opredeljena in omejena. "Pripadniki Slovenske vojske so ravnali izključno skladno z navodili in z vsemi pravili delovanja in uspešno izvedli izmik, nepoškodovani se trenutno nahajajo v bazi," so še pojasnili.

Slovenskim vojakom so med napadom ukradli dve puški in tri pištole, orožje so kasneje napadalcem zasegli.

Misijo Unifil so Združeni narodi ustanovili leta 1978 po prekinitvi spopadov po izraelskem vdoru v Libanon. Zaradi napadov z libanonskega ozemlja pa so jo leta 2006 okrepili. Slovenija v misiji sodeluje od decembra 2006.

Lanski napad na pripadnike slovenskega kontingenta sicer ni bil prvi incident, v katerem so se znašli slovenski vojaki v Libanonu. Spomladi 2015 so med patruljo padli v zasedo, neznana arabska milica, ki naj bi bila oborožena, pa jim je iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem naj bi bili ključni vojaški podatki. Februarja 2017 pa so slovenski pripadniki Unifila padli v zasedo, iz katere so izšli nepoškodovani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • Pepe007 11:13 29.avgust 2019.

  Vidim, da je en kup polpismenih bralcev takih člankov. Misija slovenske vojske v Libanonu z NATO-m nima nobene zveze. Gre za modre čelade, torej sile OZN, kjer pa so vojaki zelo omejeni, kdaj smejo uporabiti orožje. V modre čelade je ...prikaži več vojake prispevala tudi rajnka SFRJ, ki ni bila v NATO. Denimo moj oče je med služenjem JLA skoraj pristal nekje na bližnjem vzhodu (verjetno sueški prekop) kot del kontingenta modrih čelad.

 • gustl 10:39 29.avgust 2019.

  Kaj so pa iskali v Libanonu...??? Če ne bi bili tam, ne bi bilo napada...torej...??? Slovenija je njihova država, ne Libanon...

 • Avatar vec
  vec 10:32 29.avgust 2019.

  tole zmaga v celem članku, "padli v zasedo, iz katere so izšli nepoškodovani." Jože janezu dej izidi iz hiše, Janez kwa's djau ze en k razumem. Mojo hasi, izadji iz kuće, an haso pride vun. AJAJAJAJAJA