Slovenija
36 ogledov

Objavljen razpis za srednje šole

<ljubljana>01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, ucilnica, dijaki, f Nik Rovan
V letošnjem razpisu za srednje šole nekaj manj mest v strokovnih in splošnih gimnazijah. Na poklicnih šolah nekateri programi razpisani pogojno.

Ministrstvo za šolstvo, izobraževanje in šport je danes objavilo razpis za srednješolske programe za šolsko leto 2015/2016. Skupaj je vpisnih mest več kot lani, nekoliko manjše je število mest za izobraževanje na splošnih in strokovnih gimnazijah. Lani je bilo na strokovnih in splošnih gimnazijah razpisanih 7300 mest, letos pa 7266.

Novost: pogojni razpisi

Novost letošnjega razpisa je, da pogojni razpis mest na nekaterih izobraževalnih programih srednjega poklicnega izobraževanja. To pomeni, da se bo izobraževalni program izvajal samo v primeru, če si bodo dijaki zagotovili individualne pogodbe za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom.

Gre za programe: Mesar na Biotehniškem centru Naklo, Oblikovalec kovin – orodjar na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje in Gastronomske in hotelske storitve na Šolskem centru Ptuj, Biotehniški šoli.

Novi programi

Za prihodnje šolsko leto so tako na novo razmestili dva programa s področja srednjega strokovnega izobraževanja, in sicer: Lesarski tehnik na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje ter Predšolska vzgoja na Ekonomski in trgovski šoli Brežice.
V primerjavi z lanskim razpisom so ponovno razpisali nekaj mest v programih poklicnega in strokovnega izobraževanja, ki so jih te šole  v preteklosti že izvajale. Zaradi slabega vpisa se jim  program ni več razmeščal, letos pa so ponovno izkazali interes okolja za vpis, zato soo jim vpisna mesta ponovno razmestili.

Premislijo si lahko do 24. aprila

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 3. aprila. Učenci, ki bodo želeli svojo odločitev spremeniti, lahko do 24. aprila vzamejo prijavo in jo prenesejo na drugo srednjo šolo ali program. Kandidati, ki se bodo želeli prijaviti v program, za katerega je treba izpolnjevati še posebne vpisne pogoje ali je treba opraviti preizkus nadarjenosti, se morajo za preizkus prijaviti najkasneje do 27. februarja.

Drugi krog izbirnega postopka

Prijavljeni kandidati morajo posredovati izbranim šolam dokazila o izpolnjevanju vseh vpisnih pogojev praviloma do 19. junija. Učenci, ki bodo do tega datuma izpolnjevali vse vpisne pogoje in bodo izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, bodo tudi vpisani. Drugi bodo seznanjeni s prostimi vpisnimi mesti, na katera bodo lahko kandidirali za drugi krog izbirnega postopka.

Ti učenci se bodo odločali o ponujenih prostih mestih in po prednostnem vrstnem redu našteli deset šol, na katere bi se želeli vpisati, ter svoje namere do 23. junija oddali na srednji šoli, na kateri so prijavljeni. O razvrstitvi na eno od naštetih srednjih šol bodo obveščeni 29. junija, na šolo pa se bodo lahko vpisali najkasneje do 1. julija. O rezultatih prvega in drugega kroga izbirnega postopka bodo učenci obveščeni na srednjih šolah.

Dijaki, ki pa zaključujejo triletne programe srednjega poklicnega izobraževanja, se lahko do 22. maja prijavijo za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja.

Informativni dnevu 13. in 14 februarja

Podrobnejša pojasnila o vpisu in izobraževanju ter druge informacije bodo lahko učenci dobili na informativnih dnevih v petek, 13. februarja, ter v soboto, 14. februarja.

V dijaških domovih je za novince za šolsko leto 2015/16 predvidenih 2369 mest. Učenci se bodo nanje morali prijaviti do 3. aprila. Dijaški domovi bodo do 9. aprila prijavljene kandidate za bivanje obvestili o možnosti bivanja in nadaljnjem postopku vpisa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.