Slovenija
11 ogledov

Oblačila cenejša, boni dražji

Cena študentskega kosila je lahko največ sedem evrov, k temu ministrstvo prispev Žurnal24 main
Študente so na prodajnih mestih študentskih bonov presenetile v povprečju 40 odsotkov višje cene bonov, ki so začele veljati 1. januarja letos.

Posamezni bon se je namreč podražil za nekaj deset centov pa tudi za več kot evro.

 
 

Študenti pozabljajo, da so bile cene dve leti enake, za podražitev z rastjo stroškov se je odločilo malo gostincev, v bistvu so se boni zaradi višje subvencije cenili.

Mojca Škrjanc, ŠOUL

 
Stara povprečna cena študentskih bonov, ki jih prodaja Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOUL), je bila dva evra, nova pa je 2,80 evra. Nekateri boni so se podražili tudi za 70 odstotkov.

"Nastala je panika," je povedala Mojca Škrjanec, vodja prodaje bonov na ŠOUL. Na forumih se je pojavilo več ogorčenih odzivov študentov, na spletni strani Facebook pa že pozivajo k bojkotu restavracij, katerih boni so dražji od štirih evrov.

 

Nov razpis, dražji boni

Subvencioniranje. Študentski boni so se podražili zaradi novega razpisa za subvencioniranje študentske prehrane, ki ga vsaki dve leti razpiše ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Potem ponudniki dve leti ne smejo spreminjati cene obroka; ta se sme le dvakrat na leto uskladiti z rastjo cen prehrambnih izdelkov. Subvencija trenutno znaša 2,53 evra, v zadnjih dveh letih se je zvišala dvakrat po deset centov. Ceno kosila pa določijo ponudniki.

Elita med ponudniki
Med dvesto gostinskimi lokali je takih enajst. Najdražji so tradicionalno pri ponudnikih mehiške in tajske prehrane. Že dolgo najdražji bon za restavracijo Joe Peñas' se je podražil s 3,61 na 4,47 evra, tolikšna je zdaj najvišja cena bona v Ljubljani.

Boni so ostali najcenejši pri ponudnikih kebabov in nekaterih drugih ponudnikih hitre prehrane. Cena najcenejšega bona je po novem 0,97 evra.

Škrjančeva je pojasnila, da smejo za nekatere najdražje ponudnike hrane, na primer Cantino Mexicano, prodati le šest tisoč bonov na mesec, saj jim več študentov ne bi uspelo postreči. "Med današnjo prodajo (5. januarja) in prodajo mesec prej (4. decembra) pa bo prodanih morda le za dvajset bonov Joe Peñas'a manj," je pojasnila.

Ker vsi ponudniki še niso podpisali pogodb, njihovih bonov še ne prodajajo. Seznam ponudnikov bo dokončen v enem mesecu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.