Slovenija
41 ogledov

Oblaka nad Slovenijo do jutra ne bo

letali%C5%A1%C4%8De Barcelona, potniki, vulkanski pepel, vulkan Žurnal24 main
Zaradi oblaka vulkanskega prahu, ki se širi nad Evropo, so zaprli letališča v Zadru, Splitu in Münchnu. Napovedi kažejo, da oblaka nad Slovenijo še ne bo.






"Možno je, da bo oblak prahu doletel tudi naše kraje, vendar je vprašanje, kakšna bo koncentracija. Oblak prihaja naokoli, čez cel Atlantik, od južne Španije in Kanarskih otokov in nazaj, preko Francije in spet nazaj. Točnih napovedi še ni, zaenkrat pa ni videti, da bi bil do jutra oblak nad Slovenijo," je za zurnal24.si povedal dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh iz Agencije RS za okolje (Arso).

Bruhanje vulkana si lahko ogledate v živo preko spletnih kamer.

Nevarnosti, da bi del oblaka, ki se je odcepil in se nahaja nad Dalmacijo, prešel nad Slovenijo, ni, saj se ta oblak pomika proti vzhodu.

"Zaenkrat tako ni nič posebnega. Zelo velika verjetnost pa je ta, da bo koncentracija manjša, saj je oblak zelo razširjen naokoli. Oblak ni tako gost kot prvič, ko je prešel zahodno Evropo," je še povedal Velkavrh.

Iz Ljubljane odpovedani leti v München
V Nemčiji so zaradi vulkanskega oblaka zaprli letališče v Münchnu. "Za danes je zaenkrat odpovedan let le v München," nam je povedal vodja prometa na brniškem letališču. "Za München so predvideni trije leti na dan, jutranji je poletel po voznem redu, letalo v popoldanskih urah pa je letelo tja, nazaj v v Slovenijo pa ni priletelo," je še pojasnil.

Ločen del oblaka z vulkanskim pepelom se še vedno nahaja nad severnim Atlantikom, zato so morali spremeniti pot za večino čezatlantskih poletov. Ti bodo do nadaljnjega potekali čez zračni prostor Grenlandije.

Drugih destinacij, kjer vulkanski oblak grozi, za danes z brniškega letališča ni predvidenih. Odpovedi letov sicer ne morejo napovedati, ker je to odločitev posameznih držav oziroma prevoznikov, ki zapirajo določena območja, so nam še povedali na letališču Jožeta Pučnika.

Zaprti letališči v Zadru in Splitu

Hrvaška kontrola zračnega prometa je ob 14. uri zaprla letališči v Zadru in Splitu. Letala, ki bi morala poleteti v Zadar, letijo le na zračni liniji med Zagrebom in Puljem. Prav tako ne bo poletov v Split in Rim, letala bodo letela samo v Rim, so sporočili iz Croatia Airlinesa.

Potniki, ki bi morali leteti na omenjenih linijah, bodo let lahko prestavili na kasnejši datum ali zahtevali povračilo denarja.

Letališče v Münchnu zaprto, moten zračni prostor v Avstriji
Pepelnati oblak, ki se nahaja na približno 6000 metrih višine, povzroča več motenj v letalskem prometu v Franciji, Španiji, Švici, na Portugalskem in Irskem, nad severno Italijo in Nemčijo.

V Nemčiji so zaprli letališče v Münchnu, promet pa je moten na letališčih v Augsburgu, Memmingenu in Stuttgartu. Na frankfurtskem letališču, ki velja za tretje najbolj prometno na stari celini, so danes odpovedali 29 poletov.

Bruhanja še ne bo konec
Z Islandije medtem še vedno ni dobrih novic – vulkan Eyjafjalla še naprej bruha, v zadnjih dneh se je celo okrepil, zato ni pričakovati, da bi kaj kmalu prenehal delati zmedo na evropskem nebu.

Zračni prostor je delno zaprla tudi Avstrija. Promet je moten na letališčih na Dunaju, v Innsbrucku, Linzu in Salzburgu. Na dunajskem letališču bo promet popolnoma prekinjen od polnoči do 5. ure, v Innsbrucku do 22. ure, v Salzburgu do 4. ure, v Linzu pa od 20. do 4. ure.

Napovedi vremenoslovcev kažejo, da se bo oblak prahu ponoči nad Nemčijo, Češko in Avstrijo počasi razkadil.

V Italiji so se popoldne znova odprla letališča v Milanu, Pisi in Firencah, več letov pa je imelo zamude. Francoske oblasti so sporočile, da so v Nici začasno zaustavili okoli dvajset letov.

Španija je odprla vseh 19 letališč, ki jih je morala včeraj zapreti, prav tako so odprli letališče v Portu na Portugalskem.

Šest letališč na Škotskem je bilo čez noč zaprtih, Stornoway, Benbecula and Barra pa bodo ostala zaprta do večera.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.