Slovenija
61 ogledov

Obletnica Humarjeve smrti

(Foto: Dejan Mijovič)
1/42
Žurnal24 main
Danes mineva leto dni od smrti alpinista Tomaža Humarja. "Od njegove smrti naprej je bil storjen velik premik naprej v dojemanju ekstremnih reševalnih akcij," ocenjuje Viki Grošelj.

Tomaža Humarja so našli mrtvega 14. novembra na Langtang Lirungu, za datum smrti pa je obveljal 10. november. V svoji karieri je Humar opravil prek 1500 vzponov, od tega 70 prvenstvenih doma in po svetu. Za izjemne dosežke so ga nagradili na številnih področjih. Med drugim je prejel:

    * zlati cepin za vzpon na Ama Dablam
    * Bloudkovo nagrado
    * častni znak Republike Slovenije
    * encian za življenjsko delo (2000, Trento, Italija), ki sta ga prejela tudi legendi Reinhold Messner in Edmond Hillary
    * nominacijo za zlati cepin za Aconcaguo

Po neprijetni izkušnji leta 2005 na Nanga Parbatu (takrat je potekala odmevna reševalna akcija) je začel plezati bolj "tiho". Njegovi vzponi in dosežki niso bili več medijsko odmevni, čeprav se je leta 2006 denimo povzpel po južni steni na vrh Anapurne. Tudi njegov zadnji vzpon ni bil znan javnosti, celo njegovim bližnjim prijateljem ne.

Več o dogajanju pred enim letom lahko najdete v rubriki Sorodni članki ali pa pogledate spodnje povezave:

V Kamniški Bistrici se je na spominski slovesnosti zbralo več tisoč ljudi in nihče ni ostal ravnodušen. Več v članku Čustveno slovo od Tomaža.

Tisto, za kar je živel, mu je vzelo življenje: gore so bile Humarjeva strast od otroštva. Kljub številnim nesrečam se je vedno vračal k njim. Več v članku Humarjeva življenjska pot.

Za Tomaža smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, je po reševalni akciji dejal vodja švicarskih reševalcev Gerold Biner. Več v članku "Bili smo prepozni".

Družina Tomaža Humarja se je odločila, da bo pokopan v Himalaji.  Več v članku Počival bo v Himalaji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.