Slovenija
18 ogledov

"Obljub za spremembe ni"

“Odločitve, kdaj bo stekel postopek sprememb in dopolnitev prostorskega načrta n Žurnal24 main
Prostorski načrt. Občina bi ga spreminjala takoj po objavi v Uradnem listu.

Dolgoročni prostorski načrt, ki ga je mestni svet sprejel 5. julija, zdaj pa se o njem zbirajo podpisi za naknadni referendum, ni povsem tak, kot bi si Mestna občina želela (MOL), je povedal Miran Gajšek, načelnik oddelka za urejanje prostora MOL. Zato nameravajo takoj, ko bo objavljen v Uradnem listu, “iti v manjšo spremembo in dopolnitev”.

Po njegovih besedah želijo “dokončati zadevo za vse tiste, ki jim ni uspelo zaokrožiti urbanizacije” oziroma za posamične Ljubljančane, ki želijo parcele spremeniti v zazidljive.

Sklep o referendumu
Predlog. Mestni svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), eden od pobudnikov referenduma, predlaga, naj mestni svet na seji 27. septembra sprejme predlog sklepa o razpisu naknadnega referenduma o prostorskem načrtu. Podpisi za referendum (potrebnih je dobrih 11 tisoč) se sicer zbirajo do 5. oktobra.

“Lokacije še niso znane”
Na dodatna vprašanja o načrtovanih spremembah nismo dobili konkretnejših odgovorov. Gajšek je pojasnil, da so pri usklajevanju načrta z nosilci urejanja prostora na obrobju mesta umaknili nekaj površin za gospodarsko-poslovne cone, za katere bo treba poiskati nove površine. “Prav tako so z urbanističnega vidika nedorečene meje nekaterih naselij ali manjših zaselkov, v katere se zajedajo posamezni večji ali manjši ostanki kmetijskih površin,” je dejal in dodal: “Načrt bo treba izboljšati tudi na tem področju.” Za katere lokacije konkretno gre in kako velike so, Gajšek odgovarja, da to še ni znano.

Postopek bo enak
Postopek sprememb in dopolnitev načrta je enak kot postopek sprejemanja osnovnega dokumenta – o tem torej odločajo tako nosilci urejanja prostora, med njimi kmetijsko ministrstvo, kot mestni svet. So jim morda na pristojnih ministrstvih obljubili, da bodo soglasja za spremembe dali pozneje? “Obljub za bodoče postopke ni,” je povedal Gajšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.