Slovenija
16 ogledov

Obljuba je shujšala

Takšen je bil stadion v Stožicah na začetku aprila, danes pa so na njem že začel Žurnal24 main
Stožice. Janković od države verjetno ne bo dobil deset milijonov evrov. Številka bo znana naslednji teden.

Koliko denarja bo država namenila za projekt v Stožicah, bo verjetno znano prihodnji teden, ko bodo predlog pripravili na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) in ga poslali ministrstvu za finance (MF). Kot kaže, to ne bo deset milijonov evrov, kolikor je sprva Jankoviću obljubila vlada Janeza Janše.
 

Lukšič denarja nima

10 milijonov evrov je za projekt v Stožicah najprej obljubila Janševa vlada, a MOL tega denarja ni dobila. Pahorjeva bo verjetno ponudila manj.

“MŠŠ bo predlagal znesek,” je ljubljanski župan Zoran Janković odgovoril na vprašanje, koliko denarja pričakuje od države za Stožice. Tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič številke ni želel razkriti, dejal je le, da MŠŠ desetih milijonov evrov nima. “Počakajmo, za zdaj se še pogovarjamo. Vendar na MŠŠ tega denarja nimamo, zato je vse odvisno od MF. Mi bomo le pripravili predlog,” je povedal Lukšič in dodal, da bodo to naredili naslednji teden. Kdaj bo padla odločitev o sofinanciranju države, si ni upal napovedati, ker potrebuje blagoslov MF; tudi tega ne, ali se bo to zgodilo do konca junija, ko mora Grep stadion predati Mestni občini Ljubljana (MOL).

“Dogovorili smo se, da bo država projekt v določeni meri sofinancirala,” je Gregor Virant, ki je med prejšnjo vlado vodil pogovore med vlado in glavnim mestom, potrdil, da so leta 2008 predvideli, da bo država za projekt v Stožicah namenila deset milijonov evrov. Po Jankovićevih besedah je manjkal le še Janšev podpis. Sicer pa Virant še vedno meni, da bi morala država nekaj prispevati. Deset milijonov? “To je stvar dogovora med Jankovićem in vlado. Je pa treba upoštevati spremenjene ekonomske okoliščine, zato mislim, da bi morali dati nekaj manj,” je odgovoril Virant.

Brez razpisov

Posojilo in najemniki
Stožice. Kdaj bo konzorcij bank, ki ga vodi NLB, Grepu odobril 150 milijonov evrov posojila, nihče ne želi napovedati. Bodo pa menda naslednji teden razkrili imena najemnikov vsaj polovice od 70 tisoč kvadratnih metrov trgovskih površin, kar je eden od pogojev za pridobitev kredita. Še vedno ni znano, kdo bo glavni tehnični trgovec. Pogajanja potekajo z Merkurjem in Obijem.

Osnova za državni prispevek za Stožice bo zakon o glavnem mestu, ki omogoča, da MOL denar dobi brez prijave na javni razpis. Vendar mora tak predlog imeti blagoslov predsednika vlade. Janković bi sicer s prispevkom države pokril stroške gradnje ogrevalne dvorane in pomožnega nogometnega igrišča, kar naj bi stalo vsaj pet milijonov evrov. Koliko bo morala MOL doplačati za športne objekte v Stožicah, bo uradno znano ob predaji športnih objektov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.