Slovenija
19 ogledov

Obljubljajo, da odvoz ne bo dražji

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Do pozne jeseni ali najpozneje do konca leta obvezno ločeno zbiranje odpadkov. Žarnić: Nismo ravnali iz strahu pred računskim sodiščem.

Okoljsko ministrstvo je predstavilo štiri podzakonske akte s področja ravnanja z odpadki. "Uvajamo novosti in odpravljamo nedefiniranosti iz preteklosti, ki so povzročale včasih tudi kakšno zmedo," je dejal minister Roko Žarnić na predstavitvi dokumentov in poudaril, da je Slovenija tretja država, ki popolnoma ureja področje v skladu z evropskimi direktivami. Za neizpolnjevanje uredb so za izvajalce oziroma odgovorne osebe predvidene kazni v višini 10 do 40 tisoč evrov.

"Uvajamo obvezno zbiranje odpadne embalaže in hišnih kuhinjskih odpadkov od vrat do vrat, kar pomeni, da se bosta na tako imenovanih ekoloških otokih zbirala samo še papir in steklo," je povedala Barbara Avčin Tržan, generalna direktorica direktorata za okolje, ki zatrjuje, da se cena odvoza smeti oziroma smetarine ne bi smela spremeniti. "Če imate vedno podobno količino odpadkov, se odvoz ne bi smel podražiti, saj bo odvedena količina odpadkov ista," pravi in pojasnjuje, da je v uredbah točno opredeljeno, kaj vam izvajalec javne službe lahko obračunava. Ker se odvoz obračunava na volumen, bodo imela posamezna gospodinjstva oziroma upravniki v blokih možnost zamenjati večji zabojnik za manjše.

Uredbe po besedah Avčin Tržanove prinašajo tudi pomembne spremembe za šole in vrtce, ki so jim do sedaj zaračunavali odvoz ločeno zbranih odpadkov. "Izvajalci bodo sedaj imeli obveznost, da enkrat na leto pozovejo vrtce in šole k zbiranju odpadkov, hkrati pa jim bodo morali zagotoviti zabojnike in odpadke brezplačno odpeljati," je povedala. Poleg tega bo po novem določeno, da bodo morali papir, kovine, plastične materiale in kuhinjsko embalažo ločeno zbirati vse javne ustanove in podjetja, česar do zdaj ni bilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.