Slovenija
20 ogledov

Obljubljena dežela kamel

Od bolj znanih slovenskih direktorjev sta se srečanja z gospodarskim ministrom L Žurnal24 main
Libijci. Ogledujejo si naše banke, gradili bi nepremičnine, mika jih kristal.

Libijska delegacija je iz Slovenije odšla z dogovorom o tem, da bosta državi odprli veleposlaništvi in v kratkem menda celo vzpostavili direktno letalsko, morda tudi morsko povezavo.

K Turkom po izkušnje
Med obiskom je bilo večkrat slišati, da bo libijska država v prihodnjih treh letih v infrastrukturne projekte vložila 200 milijonov dolarjev in da se tu “za Slovenijo odpirajo velike priložnosti”.

Zidar in Črnigoj v Libiji

Pogodbe. Prvi mož SCT Ivan Zidar, ki se je na GZS udeležil srečanja z libijskim gospodarskim ministrom, je zatrdil, da je pogodbo v Libiji podpisal 18. marca.

“Zdaj čakam avans, ko pride, bomo stoodstotni.” Dušan Črnigoj, Primorje, pa je razkril le, da so bili najcenejši na dveh tenderjih v Libiji, a ker pogodbe še niso podpisane, o vrednostih ne more govoriti.

Predstavnik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za Libijo, ki je včeraj opravil kar nekaj pogovorov s slovenskimi podjetji, pa je povedal, da jih večina “za zdaj le tipa in so še zelo nepripravljena”.

V pogovorih med podjetniki pa je bilo slišati, da se je o libijskem gospodarstvu najbolje pozanimati pri kakem turškem podjetju, ki tam posluje že kakšna tri leta, saj je trg še zelo nepredvidljiv.

Zdravstveni turizem
Premier je povedal, da Libijce zanimajo vstop v naš bančni sistem, sektor turizma in železniška infrastruktura z Luko Koper. Dišijo jim tudi gradnja in prodaja nepremičnin ter zdravstveni turizem.

“Posebno željo pa imajo investirati v kristal,” je razkril Pahor. Davor Šenija, prvi mož Steklarne Rogaška, je potrdil, da ga je pred tedni obiskal libijski zunanji minister.

“Pogovarjali smo se, da bi s kristalom opremljali več hotelov, ki jih gradijo v Libiji,” je povedal Šenija. Ali so govorili tudi o prodaji podjetja? “O tem ne vem nič, to je stvar lastnikov,” je odgovoril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.