Slovenija
78 ogledov

Obnova Rodetovega dvorca na sodišče

Kardinal Franc Rode Anže Petkovšek
Nadškofiji Ljubljana grozi večmilijonska tožba za vračilo vlaganj v baročni dvorec Goričane. V njem je pokoj nameraval uživati kardinal Franc Rode.

Nadškofijo Ljubljana, ki je lastnica denacionaliziranega dvorca, bi lahko že v kratkem doletela več milijonov evrov težka tožba za vračilo vlaganj, ki jih je po naročilu nadškofije in Rodeta izpeljala medvoška tovarna papirja Goričane. Tožbo namerava po pisanju današnjega Dnevnika vložiti Andraž Stegu, dolgoletni direktor in lastnik papirnice.

"V času, ko sta bila večinska lastnika družbe Goričane Zvon ena in Zvon dva, ki sta danes oba v stečajnih postopkih, je prišlo do odločite, da bodo Goričane pomagale pri obnovi gradu, sicer v lasti ljubljanske nadškofije. Od prvotne zamisli, pri kateri bi pri obnovi sodelovalo več pravnih oseb, je na koncu kot vlagateljica ostala le naša družba," za Dnevnik navaja Stegu.

Ta si je dlje prizadeval za sporazumno rešitev razmerij, za izpolnitev obljube o finančnem sodelovanju pri obnovi in morebitno odprtje dvorca Goričane za javnost. Obiskal je tudi Vatikan, vendar brez večjih uspehov. "Za rešitev naložbe bomo tako izrabili vse zakonite in pogodbene možnosti," napoveduje Stegu.

Za zelo verjetno zaostritev pogovorov bi lahko poskrbele banke; papirnica je imela še pred letom za skoraj 40 milijonov obveznosti do bank.

Pod taktirko nadškofije

S posegi v dvorec so zgodovinski spomenik rešili pred propadom. Vrhnji del prostorov so pred Rodetovim odhodom v Rim leta 2004 pripisali Rodetu. S posebnim dodatkom k pogodbi si je ta zagotovil dosmrtno pravico do uporabe 427 kvadratnih metrov velikih prostorov.

Med obnovo je dvorec obiskoval in se odločal o opremi prostorov. Med drugim so morali delavci zamenjati ploščice v kopalnici, saj Rodetu ni bila všeč njihova barva. Tudi namembnost prenovljenega dvorca je takšna, kot so si jo zamislili v nadškofiji.

Po informacijah Dnevnika ima posel še eno razsežnost; v ljubljanski nadškofiji naj bi za soglasje "pozabili" zaprositi Sveti sedež, čeprav bi glede na finančno obsežnost posla to morali storiti.

Komentarjev 13
  • mph 09:34 08.april 2014.

    Test bi bil kredibilen, če bi pred njegovim pravnikom zapečatili vzorce, zraven pa bi bil nekdo čez cel postopek. En kup namigovanj, če ne dokazov, je bilo takrat, da so vzorce obdelovali zaposleni blizu RKC. Seveda pa obstaja res majhna ...prikaži več možnost, da kljub vsemu spletu naključij, morda res ni oče. Seveda pa zato ni nič manjši zlodij.

  • zdrej 16:37 07.april 2014.

    Zanimiva je ta selektivnost! Ko so ga obtoževali, to si si zapoknil, to da pa je test bil negativen pa zgleda da ne. Na žalost tako deluje marsikaj, zato pa imamo tako stanje v državi.

  • zdrej 16:35 07.april 2014.

    Potem še bo moral seksati. Saj veš "Kultura se začne v postelji" :-)