Slovenija
50 ogledov

Obnova se bo premaknila za mesece

Obnova fasade Profimedias
Pozna objava razpisa in dodatne zahteve bodo obnovo stavb premaknili tudi za več mesecev.

Pozna objava razpisa, zahtevana dodatna pogoja vseh predloženih podpisov in 75 odstotno soglasje lastnikov za obnovo dotrajane fasade ter izvzem stavb na degradiranih območjih po oceni upravnika SPL botrujejo zakasnitvi pričetka gradbenih del.

"Eko sklad je dva meseca pozneje kot leta 2014 izdal razpis za nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti večstanovanjskih stavb," so nezadovoljni pri Mojem Upravniku. "Pri tem je eden od razpisnih pogojev tak, da ne dovoljuje pričetka del, dokler lastniki ne oddajo prijave na razpis."

Dodatni razpisni pogoji

Letošnji dodatni razpisni pogoj zahteva, da morajo lastniki na predpisanem obrazcu podati soglasje k izvedbi (vsi podpisi na enem listu), kar bo po oceni SPL pričetek izvajanja del pomaknilo v prihodnje mesece. "Eko sklad je dodatno zaostril pogoje z zahtevo, da je potrebno s strani lastnikov pridobiti 75 odstotno soglasje na predpisanem obrazcu za obnovo fasade, kateri je že potekla doba trajanja," poudarjajo v SPL.

Dodajajo, da je mnenje resornega ministrstva, da je potrebno v primeru, ko je fasadi potekla doba trajanja, kot je opredeljena v pravilniku o standardih vzdrževanja stanovanjskih stavb in stanovanj, pridobiti soglasje zgolj večine, torej 50 odstotkov lastnikov, medtem ko je 75 odstotno soglasje potrebno le v primerih prenove in vgradnje toplotne izolacije fasade, katere pričakovana doba trajanja še ni potekla.

Eko sklad pred 14 dnevi objavil razpis

Eko sklad ima za razpis, ki je bil objavljen 24. 4, na voljo skupaj 22 milijonov evrov nepovratnih sredstev za nove naložbe v ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah. Razpisanih je že 2,5 milijona evrov za električna vozila.

PREBERITE ŠE: Na voljo 22 ekoloških milijonov

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.