Slovenija
31 ogledov

Obnova trikrat dražja, kot imajo bančnih garancij

Proti Legioneli se na pediatriji bojujejo s filtri, izvedli pa so še dezinfekcij Žurnal24 main
Sanacija pet let starega vodovoda bo z davkom stala okrog sedem milijonov evrov, bančnih garancij ni niti za tretjino.

Še pred odpiranjem ponudb za sanacijo vodovoda na onkološkem inštitutu v Ljubljani so na ministrstvu za zdravje že prejeli tudi zahtevek za revizijo postopka, ki ga je vložilo podjetje Strix. Generalni direktor onkologije Janez Remškar upa, da ta ne bo zavlekla začetka del in jih bodo začeli po načrtih, najpozneje novembra.


Odprli so dve pravočasno oddani ponudbi podjetij Tames s Ptuja za 6,4 milijona evrov in Kovinar Kočevje za 5,7 milijona evrov (oboje brez davka). Preostale bančne garancije v višini 2,14 milijona evrov tako očitno ne bodo dovolj za prenovo. Robert Šegula iz Tamesa in Stanko Kos iz Kovinarja Kočevje sta sicer dejala, da sta ponudbi pripravljeni v skladu z dokumentacijo in cene niso prenapihnjene. Projektna naloga izpred nekaj let je predvidevala, da bo sanacija stala 2,5 milijona evrov. Kljub temu je tudi Remškar dejal, da se mu cene ne zdijo visoke in so v predvidenih okvirih.

Težave že vse od selitve

Vodovodno omrežje s 15 tisoč metri cevi, večinoma nad ometom, nameravajo v celoti zamenjati do konca prihodnjega leta. Večjih selitev bolnikov ni predvidenih.

Z vodovodom na onkologiji in legionelo v vodi so se težave začele že leta 2007, takoj po selitvi v novo stavbo. Leta 2011 je inštitut za gradbeništvo ugotovil, da so nastale zaradi korozije cevi in prenizkih temperatur vode, našli pa so tudi 25 slepih vodov, ki so nastali zaradi večkratnega spreminjanja načrta med gradnjo. Ta je namesto treh trajala 11 let in namesto predvidenih 22 milijonov stala 49 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.