Slovenija
16 ogledov

Oboji trdio, da spoštujejo obveznosti

Ljubljanska banka Pixsell
Hrvaški sodnik kljub sporazumu nadaljuje postopek.

Vprašanje deviznih varčevalcev Ljubljanske banke se ne more reševati pred hrvaškimi sodišči, so danes sporočili s slovenskega veleposlaništva v Zagrebu v odzivu na najnovejši zaplet pri reševanju vprašanja tožb na Hrvaškem zaradi prenesenih vlog LB. Kot trdijo, je Slovenija že izpolnila obveznosti, ki izhajajo iz memoranduma z Mokric. Memorandum, ki sta ga podpisala

 

 

Poudarjajo, da je memorandum o soglasju, ki sta ga podpisala hrvaški premier Zoran Milanović in njegov takratni slovenski kolega Janez Janša, za Slovenijo mednarodna pogodba. "Morebitnih končnih odločitev v omenjenih postopkih Slovenija zato ne bo priznala, saj bi bile v nasprotju s slovenskim pravnim redom in kot take brezpredmetne," so še zapisali.

Da izpolnjujejo obveznosti memoradnuma, trdijo tudi v Zagrebu. "V memorandumu piše, da bo hrvaška vlada zagotovila mirovanje vseh postopkov, ki sta jih na sodiščih sprožili dve hrvaški banki, medtem ko bo vlada Republike Slovenije zagotovila soglasje Ljubljanske banke kot tožene stranke v teh postopkih," so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva.

Zaplet po odločitvi sodnika

Do novega zapleta pri reševanju spora o prenesenih deviznih vlogah hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB je prišlo, potem ko je zagrebško občinsko sodišče oktobra odločilo, da bo nadaljevalo postopek v eni izmed tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti LB in NLB ne glede na določila memoranduma.

Sodnik je ocenil, da ni zakonskih možnosti za mirovanje postopka, kot je predlagala hrvaška stran, niti za ustavitev postopka, kot vztrajata slovenski banki. Meni tudi, da memorandum z Mokric ni mednarodna pogodba, zato spor obravnava na podlagi hrvaškega zakona o pravdnem postopku.

Komentarjev 2
  • dragec 19:46 05.november 2013.

    ja, dejstvo je, da so varčevalci varčevali pri LB in jim bo SLO sigurno vrnila, pa še z obresti in spet ga bo popušila naša nesposobna politika

  • feferon 18:02 05.november 2013.

    Dejstvo je, da imajo sposobnejše diplomate kot so naši šalabajzerji...