Slovenija
17 ogledov

Obolelih še vedno veliko

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Na infekcijski in pediatrični kliniki še vedno ogromno bolnih otrok. Bronhiolitis, povečano je tudi število kroničnih pljučnih in srčnih bolnikov.

Na otroških oddelkih klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter na pediatrični kliniki se stanje števila obolelih otrok ne umirja, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Že novembra lani so opozarjali na povečano število bolnih otrok, ki so imeli težave z bronhiolitisom, ki ga povzroča respiratorno sincicijski virus (RSV), oddelki pa so še kar polni. "Govorimo o okužbi dihal, zaradi katere vsako zimo v naši bolnišnici zdravimo veliko majhnih otrok, zlasti mlajših od enega leta,'' je povedala pediatrinja Tatjana Mrvič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

V porastu je tudi nova gripa, v začetku letošnjega leta so sprejeli tudi več bolnih ljudi s kronično boleznijo pljuč oziroma srca.

Ključna je preventiva
Pri preprečevanju okužb je zelo pomembna preventiva, opozarjajo zdravniki. To velja predvsem za dojenčke, mlajše od enega leta, nedonošenčke in otroke ter odrasle, ki imajo kronične bolezni srca ali pljuč.

Pri otrocih je lahko potek bolezni težji in večkrat potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Zato stroka priporoča, naj se ljudje ne zadržujejo v zaprtih prostorih, kot na primer v velikih nakupovalnih centrih in na množičnih prireditvah, zelo je treba paziti tudi na osebno higieno rok.

V največji slovenski bolnišnici še svetujejo, naj ljudje na obiske k bolnim prihajajo zdravi, največ eden do dva, otroke pa naj raje pustijo doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.