Slovenija
69 ogledov

Obračun med upokojenkama

Ana Černe (levo) trdi, da jo je Marija Bradač dušila. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Nasilje. Komisija Doma starejših občanov Grosuplje je obema varovankama, vpletenima v incident, izrekla opomin.

Grosuplje. “Samo mimo sem šla, ko me je z obema rokama prijela za grlo in ga tiščala, glavo pa mi je močno pritisnila ob steno, tako da nisem mogla dihati,” je nedavni incident v domu starejših v Grosupljem opisala 85-letna Ana Černe.

“Ne dovolim, da se z mojo mamo tako dela,”
je bila odločna njena hčerka Majda, ki je primer prijavila tudi policiji; zdravnik je pri mami ugotovil lažje poškodbe.

Prav vsak dan obravnavamo nesporazume varovancev. Nasilja pa pred zadnjim dogodkom dolgo nismo imeli.
Majda Jordan, socialna delavka doma

Iz rok prve sosede, 73-letne Marije Bradač, so Ano Černe rešile bolničarke doma, ki so slišale hrup. “Ta ženska mi ne da miru. Stala je pred mojimi vrati in prisluškovala. Tukaj nima kaj iskati, saj sem noter tiho in molim. Ko sem jih odprla, mi je padla v naročje, in sem jo le odrinila proč. Kam pridemo, če se ne morem braniti?” je svoje videnje dogodka razložila Bradačeva.

Nizka stopnja tolerance
Direktorica doma Marta Gašparovič pravi, da je incident obravnavala pristojna komisija, ki je obema varovankama izrekla opomin, ker je bila ugotovljena krivda na obeh straneh. “Pri starih ljudeh je stopnja tolerance izjemno nizka, pogosti so spori, ker ne potrpijo ničesar,” je dodala.

Brez duševnih motenj
To nam je potrdila tudi socialna delavka Majda Jordan, ki pravi, da prav vsak dan obravnavajo nesporazume varovancev. Spor med Černetovo in Bradačevo tli že precej časa, a se nobena od njiju ne želi preseliti.

Marija na očitke odgovarja: “Ta ženska mi ne da miru!” (Foto: Boštjan Tacol)

 

Po zadnjem incidentu so se s svojci le dogovorili, da bodo Bradačevo preselili takoj, ko bo na voljo enoposteljna soba. Jordanova je povedala tudi, da psihiatrinja, ki obiskuje varovanki, ni predlagala, da bi katerokoli preselili na varovani oddelek ali v kak drug zavod. Navedbe Černetove, da naj bi Bradačeva napadala druge varovance, ravnateljica Gašparovičeva zavrača, saj zoper njo ni prejela nobene druge prijave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.