Slovenija
257 ogledov

Obračun s pestmi in Popovičev prevzem

Ana Škreblin Pirjevec, Gregor Benko, Julija Podbevšek Nataša Čepar
Študentski politik Gregor Benko trdi, da vodstvo ŠOUP onemogoča demokratično izvedbo volitev v študentski zbor; nanj so se spravili celo s pestmi.

Sebastjan Kokl v imenu ŠOUP trdi, da je šlo za namerno sprovocirani incident na osnovi osebnih zamer ter da gre za poskus sovražnega prevzema študentske organizacije s strani koprskega župana Borisa Popoviča.

Posnetek obračuna si lahko ogledate na tej povezavi.

"Zavzemamo se za transparentnost poslovanja Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) in želimo razčistiti s preteklimi nepravilnostmi," pravi Gregor Benko, idejni vodja liste Burja, ki je bil žrtev fizičnega obračuna, za katerega je bil po njegovih besedah povod nastop  na volitvah v študentski zbor. Nanj se je s pestmi spravil brat Sebastjana Kokla, direktorja ŠOUP. 

Benko je utrpel pretres možganov, ima poškodovano glavo in roko, noč pa je preživel v bolnišnici. Kokl zanika, da bi bil pretep povezan z volitvami in trdi, da je šlo za namerno sprovocirani incident na osnovi preteklih osebnih zamer med vpletenima. "Smo še edina organizacija v Kopru, nad katero koprski župan Popovič nima vpliva, gre za sovražni poskus prevzema," je prepričan. Kokl je sicer na mestu direktorja ŠOUP šest let (mandat in pol), pred tem pa je bil štiri leta predsednik te organizacije, je pa sicer tudi občinski svetnik iz vrst Socialdemokratov (SD).

Onemogočena kandidatura?

Enajst predstavnikov liste Burja je po njihovih navedbah že takoj po vložitvi kandidatur prejelo več anonimnih groženj. Njihove kandidature so bile pozneje zavrnjene, češ da niso bile vložene v skladu s pravili. "Preučili smo vse razpoložljive dokumente, statut ŠOUP in razpis volitev. Od nekega študenta, ki je v preteklosti kandidiral sem izvedela, da so mu zavrnili kandidaturo, ker ni navedel začasnega naslova, ki ga sploh ni imel," pojasni Julija Podbevšek, kandidatka na listi Burja za študentski zbor.

Po njenih besedah so želeli prisostvovati odpiranju ponudb, saj naj bi bilo javno, a ne od tiskovne predstavnice ŠOUP-a Nike Štravs ne od predsednice volilne komisije, kamor jih je naslovila, niso uspeli dobiti nobenih informacij. Pozneje so lahko le ugotovili, da so bile njihove kandidature zavrnjene, potrjeni kandidati pa naj bi pripadali Koklovi liniji. Pritožili so se na Študentsko organizacijo Slovenije. "Če se bo izkazalo, da so bile kandidature zavrnjene neutemeljeno, bomo vložili kazensko ovadbo," napoveduje Ana Škreblin Pirjevec, ki je prav tako kandidirala za Burjo.

Občinska pomoč

"Koprska občina je mladim ponudila svoje prostore za sklic tiskovne konference, in objavo novičke na portalu ekoper," je Benkove besede potrdil svetovalec koprskega župana Sebastjan Jeretič. Glede tega, da so jim priskrbeli varnostnika, pa je dejal, da je to storil osebno in da tudi varnostnik pomaga prostovoljno. Na vprašanje, kako to, da je občina omenjeni skupini študentov priskočila na pomoč, je Jeretič odgovoril, da  obsojajo nasilni obračun s študentskim predstavnikom in da se v ŠOUP dejansko dogajajo „umazanije“.

Univerza se ograjuje

"Univerza na Primorskem se od dogajanja v zvezi s ŠOUP, ki je samostojni pravni subjekt, ograjuje. Vsaka oblika nasilja pa je nesprejemljiva," se je odzvala Mirella Baruca, predstavnica Univerze na Primorskem. Rektor Dragan Marušič pa je za komentar nedosegljiv zaradi službene odsotnosti, saj je obiskal univerzo v Gruziji.

Komentarjev 6
  • Ronald Reagan 19:09 14.oktober 2013.

    ta nima 17 let...no, pa povej koliko je star?

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:49 14.oktober 2013.

    Tole zadevo bi moral župan sam komentirat,ne pa tistega ritoliznika poslat.Popovič bi moral biti vzgled.za podmladek.

  • alfredo 18:26 14.oktober 2013.

    Argument moči namesto moči argumenta. Žalostno...