Slovenija
47 ogledov

Obračunom v romskih naseljih botroval alkohol

posredovanje policije v romskem naselju Žurnal24 main
Streljanje in grožnje v romskem naselju – ko se Romi sprašujejo, ali zanje ne veljajo zakoni.

"V soboto je streljal v Ruperč vrhu proti sosednji hiši, v kateri so bili tudi otroci. V nedeljo je uperil pištolo v enega od Romov v naselju Brezje, večkrat je grozil tudi drugim," nas je na streljanje in grožnje v romskih naseljih opozoril vir, ki pravi, da imajo z 38-letnikom, ki se je po njegovih besedah na Ruperč vrh preselil iz Žabjeka, težave že kakšno leto.

"Sprašujemo se, kaj policija čaka. Skoraj je vzel že dve življenji, ali za Rome ne veljajo zakoni? Bog ve, kaj bo storil še komu drugemu. Skrbi nas, ker policija strelca ni priprla. Skrbi nas, ker ne vemo, kdo bo žrtev – lahko otrok lahko kdorkoli drug," nadaljuje vir.

Dogajanju botruje alkohol

Sobotno streljanje v Ruperč vrhu je bilo nadaljevanje obračunov, ki so se dogajala preteklo sredo.

Osemintridesetletnik se je zvečer najprej sporekel z 19-letnikom, vendar policisti niso ugotovili kršitve javnega reda in miru. Dobro uro pozneje je starejši sam prijavil policiji, da mu znana oseba grozi in da ga je udarila, vendar "zaradi vidne opitosti konkretnih in uporabnih podatkov o domnevni kršitvi policisti niso dobili". Pozneje so na interventno številko klicali tudi drugi, policija pa je na kraj poslala več patrulj. 

Ugotovili so, da je 32-letnik po glavi in telesu večkrat udaril 38-letnika. Tega so sosedje samoiniciativno odpeljali v bolnišnico, kjer so mu lažje poškodbe oskrbeli. 

V soboto pa so bile vloge obrnjene: 38-letni osumljenec naj bi tokrat streljal na 32-letnika. Policijska preiskava pa še poteka.

Delujejo preventivno

Avgusta so v vseh romskih naseljih na območju policijske postaje Novo mesto organizirali delavnice s širokimi vsebinami, med drugim pa so namenjene tudi preprečevanju kršitev javnega reda in miru. Podobne dejavnosti načrtujejo tudi za september. Policija z Romi vzdržuje redne stike.

"Če gre za prijavo kaznivega dejanja se v skladu s kriminalistično stroko opravi ogled kraja kaznivega dejanja, podajo kazenske ovadbe, če so izpolnjeni pogoji opravljajo hiše preiskave in osumljenci pridržijo v skladu z zakonom o kazenskem postopku. Če gre za prijave kršitev javnega reda in miru, se kršitelje sankcionira, občasno tudi zaradi lažne prijave kršitve," nam je pojasnil Robert Perc s PU Novo mesto.

Komentarjev 5
  • privat 08:26 14.september 2013.

    policija sama pravi...tudi mi imamo družine...bojimo se in nemočni smo! Cigani oz. romi ,ki se ukvarjajo z kriminalnimi dejanji in pri tem masno služijo to pridno izkoriščajo...Poglejmo samo kdo je glavni v teh romskih pokrajinah za kokain in druge mehke ...prikaži več ali trde droge...kdo je glavni za šverc orožja?' Dobri znanci policije naši mali črni romi!! Res pa je da se jih nebojijo samo policaji ,bojijo se jih še več javni tolžilci in sodniki!! in kdo jih upa obsoditi ,če so zaradi takih dejanj pripravljeni ubijati ali ti celo javno rečejo da ti bodo zminirali hišo...ko pa to poveš policiji že oni na tebe pritiskajo ,češ da je bolje biti tiho ,kot proces pregona nad cigani nadaljevati...

  • zztop 21:11 13.september 2013.

    Njihn zagovarja lahk sam tist , ki ni imel z njimi posla , al ni njihov sosed. Včasih nekdo pridiga in razpravlja o tej problematiki, ki še cigana od blizu ni poduhal! Mislim katastrofa. Do njih moramo bit vsi strpni, ...prikaži več, oni pa niso do nas niti milimetra. Oni so prva klasa ljudi v Slo z nepopisnimi privilegijemi. Dobijo vedno socialca brez problemov, otroške dodatke, ne plačujejo položnic, itd. Oni ne čakajo v zdravstvenih domovih na vrsto. Pridejo, začnejo galamit , pičkarit in so takoj na vrsti. Mislim tu pa se da pisat ogromno. V Ljubljan jih zastopa še Čeferin, to pa je višek.

  • Dioklecian 20:04 13.september 2013.

    Glej, glej kako se cigani hitro spomnejo da nekje obstajajo zakoni, norme, pravila..., katerih se je potrebno držati, ko to njim paše.