Slovenija
150 ogledov

Obrambno ministrstvo zanika, da bi kupovalo lovilec IMSI

razno 05.09.07 ministrstvo za obrambo, stavba, spomenik, vojak; foto:sasa despot Saša Despot
Ministrstvo za obrambo, ki je na seznam nakupov za letošnje leto uvrstilo razvpiti lovilec IMSI, zdaj pravi, da so se premislili in ga ne bodo kupili.

Kot je pred dnevi opozoril strokovnjak za varnost informacijskih tehnologij Matej Kovačič, je obrambno ministrstvo na seznam predvidenih nakupov za leto 2017 uvrstilo tudi lovilec IMSI, za katerega bi odšteli približno 60 tisočakov.

Z omenjeno napravo, nekakšno lažno bazno postajo, je mogoče v neposredni bližini ugotoviti vse ključne podatke mobilnih naprav. Ali se pri tem pridobi le podatek o telefonski številki ali celoten pogovor, pa je odvisno od tega, za kakšen model lovilca gre.

Na ministrstvu za obrambo, kjer so nakup načrtovali še pred nekaj meseci, ko je bil seznam predvidenih nakupov potrjen v državnem zboru, zdaj zatrjujejo, da so si premislili in so v povezavi z nakupom lovilca IMSI ustavili vse postopke. "Nakup ni prišel v izvedbeno fazo zaradi drugih prioritetnih nakupov in navedeni predlog iz načrta pridobivanja stvarnega premoženja ni šel v realizacijo," so zagotovili na ministrstvu.

Na naša vprašanja, o tem, kdo bi napravo uporabljal in zakaj, pa so skopo odgovorili le, da so nakup načrtovali zaradi izvajanja svojih zakonskih nalog doma in v tujini.

Lovilce IMSI imata po ocenah strokovnjakov poleg policije tudi vojaško varnostno-obveščevalna služba in obveščevalno-varnostna agencija (Sova). Po več letih sprenevedanj pa je nakup in uporabo dveh naprav potrdila tudi policija. V tem času pa ju je nedorečenosti zakonodaje in vednosti javnosti uporabljala.

Uporabo lovilec IMSI je leta 2014 poskušal urediti takratni minister Gregor Virant. Pravno podlago za uporabo naj bi policija dobila predvidoma šele letos.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Božidar Dinič 22:26 07.januar 2017.

    še pomnite tovariši

  • valerijakregar 21:45 07.januar 2017.

    to je realna slika naše države :http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/586e8688a9eea/pretresljive-zgodbe-zadnja-meja-pred-razclovecenjemTOPLO PRIPOROČAM V BRANJE !!!!!!!!!!!!!!!SRAMOTA !