Slovenija
55 ogledov

Obrat magnetnega pola ne bi bil prvi

Za naše Sonce bo usodno pomanjkanje vodika v njegovi notranjosti. Žurnal24 main
Katastrofe. Poravnava planetov 
ne bi pomenila cunamijev, potresov 
ali spremembe rotacije Zemlje.

Letošnjega 21. decembra ne bo nikakršne poravnave planetov,” je dejal Uroš Kostić, doktor fizikalnih znanosti iz skupine za astronomijo na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko. Vprašali smo ga po datumu, ko številni posamezniki napovedujejo konec sveta, poravnavo planetov, velike katastrofe, menjavo polov in podobno. “Tudi če bi se kakršnakoli poravnava kadarkoli zgodila, to ne bi imelo posledic niti za naš planet niti za kateregakoli drugega. Ne bi bilo nobenih katastrof, cunamijev ali potresov, prav tako ne bi zaradi nje nobeden od planetov priletel v Zemljo,” je dodal.

Obrat magnetnega pola

Menjava polov ob poravnavi planetov po njegovih besedah ni mogoča. “Če mislite na obrat magnetnega pola, se to zgodi približno vsakih 400 tisoč let in se je v času obstoja Zemlje zgodilo že večkrat.” Kostić je povedal, da v naslednjih nekaj tisočletjih tega ne bo. Ko se zgodi tak obrat, se to ne zgodi v enem dnevu, življenje pa je preživelo precej takih menjav oziroma obratov in bo preživelo tudi naslednjega.

Obrat rotacije Zemlje po njegovih besedah ni možen. “V teoriji bi se sicer to lahko zgodilo, če bi Zemljo pod pravimi pogoji zadelo neko drugo večje telo,” je pojasnil in dodal, da ustreznega telesa, ki bi se naključno gibalo po osončju, ni. “Nikakor pa se obrat rotacije ne more zgoditi zaradi poravnave planetov, ki je 21. decembra ne bo,” je poudaril.

Komentarjev 6
  • Bizgec 14:57 28.november 2012.

    Poleg tega pa - vsako leto, 31.12. se konca nas koledar. Pa se svet s tem ne konca.

  • To Maš 14:52 28.november 2012.

    Včasih se je treba o kakšni zadevi tud sam malo pozanimati. konec sveta so napovedali preučevalci Majev, vendar netočno. 21. 12. se izteče koledar ki ima po njihovem 3600 let, ker v njihovem času ni bilo potrebe, da bi delali ...prikaži več novega, je zadnji obstoječi ta, ki se izteče 21.12.

  • erikkk 14:50 28.november 2012.

    Za znastvenike ki sami izdelujejo umetne viruse pa si izmišljujejo globalne spremembe pa epidemije ... nemara imajo prste okoli konca sveta tudi , sicer so oni obelodanili majevski kolendar ...