Slovenija
88 ogledov

Obravnava Duhovnikove šele januarja

Mateja Duhovnik Boštjan Tacol
Duhovnikova naj bi po ocenah Darsa ravnala v nasprotju s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarja, Dars pa od nje in ostalih zahteva 2,9 milijona evrov. Na sodišču bodo nadaljevali januarja.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi morala danes potekati obravnava tožbe Družbe za avtoceste RS (Dars) proti nekdanji predsednici uprave Mateji Duhovnik in njenim trem nekdanjim sodelavcem, vendar je bila obravnava prestavljena na januar. Stranke namreč spora še niso rešile, zagovorniki toženih strank pa so ugovarjali sami obravnavi.

Dars v tožbenem zahtevku vračilo zneska, za katerega naj bi bila družba oškodovana, zahteva še od nekdanje članice uprave Gordane Boškovič, nekdanjega vodje Darsovega oddelka za IT Antona Žagarja in nekdanjega izvršnega direktorja Darsa za finančni inženiring Boštjana Kovača.

Odvetniki toženih strank pa so danes opozorili, da v sodni spis ni vloženega morebitnega sklepa skupščine Darsa, ki bi bil podlaga za tožbo. Sodišče bo zato do 15. januarja pregledalo sodno prakso, Dars pa mora do takrat tudi pojasniti, zakaj so tožbe vložili. Gre za obravnavo ene izmed tožb proti Duhovnikovi, povezane z domnevno predragim odkupom zemljišč za dolenjsko avtocesto.

Pogodbeno vrednost povečali za 600.000 evrov

Duhovnikova in Boškovičeva naj bi pri vzpostavitvi sistema za varovanje tehnoloških prostorov s stabilnimi gasilnimi sistemi ravnali v nasprotju s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarja, brez postopkov javnega naročanja pa naj bi pogodbeno vrednost povečali za več kot 600.000 evrov.

Obe naj bi bili po poročanju medijev seznanjeni z nesoglasjem nadzornega sveta k sklenitvi pogodbe, Duhovnikova pa naj bi, zato, da ji ne bi bilo treba pridobiti soglasja nadzornega sveta, osebno kontaktirala z izvajalcem in od njega pridobila nižjo ponudbo, za katero ni potrebovala soglasja nadzornega sveta. Statut Darsa namreč določa, da mora nadzorni svet za vse posle, ki presegajo dva milijona evrov, podati soglasje.

Podaljšali datum izvedbe del in podražili projekt

Pogodbena vrednost projekta je znašala 2.440.756,93 evra, dela pa naj bi bila opravljena v 90 dneh. Z aneksom, ki ga je z izvajalcem sklenila uprava, so novi datum izvedbe del spremenili, približno tri mesece po tem, ko bi že dela morala biti opravljena, pa so sklenili še en aneks, s katerim so vrednost povišali za 600.000 evrov.

Nadzorni svet Darsa je junija lani zaradi hujših kršitev obveznosti, ki izhajajo iz zakona in pravnih aktov družbe, razrešil Duhovnikovo in Boškovićevo. Duhovnikova je sicer proti Darsu tudi sama vložila tožbo zaradi razrešitve, vendar pa je prvostopenjsko sodišče njeno tožbo zvrnilo.

Komentarjev 1
  • feferon 11:20 13.november 2013.

    Ah, dajte no mir...Roka roko umiva...