Slovenija
22 ogledov

Obravnava zakona bo po nujnem postopku

državni zbor DZ Saša Despot
Poslanci so potrdili nujni postopek obravnave zakona za uravnoteženje javnih financ, o katerem je v ponedeljek že odločil kolegij predsednika DZ. Vnovično odločanje so zahtevali poslanci Pozitivne Slovenije, ki nasprotujejo naglici. Temu nasprotujejo tudi v SD.

Poslanci so na izredni seji nujni postopek obravnave vladnega predloga zakona brez razprave potrdili s 45 glasovi za in 31 proti. Kot je pred odločanjem pojasnil vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija (PS) Jani Möderndorfer, obravnavi po nujnem postopku nasprotujejo, ker predlagani zakon posega v 45 drugih področnih zakonov, je poln nedoslednosti, nasprotujočih si določil in nerazumljivih določb, predvsem pa ni usklajen s socialnimi partnerji.

"Takšen način dela je po mnenju Pozitivne Slovenije za državni zbor skrajno žaljiv in nedostojen," je poudaril Möderndorfer. Pojasnil je tudi, da je njihova zahteva o vnovičnem odločanju o postopku dobronamerna in da z njo ne želijo ovirati ali blokirati postopka sprejema zakona. Vendar bi v PS pričakovali, da bo vlada najprej končala pogajanja s socialnimi partnerji, pravi Möderndorfer, ki opozarja tudi na možnost referenduma zaradi sprejetja neusklajenega zakona. Če zakona ne bi obravnavali po nujnem postopku, bi po njegovem prepričanju dobili več časa za pripravo boljših rešitev.

"Virant naj ukrepa zaradi kršitev poslovnika"

Tako kot v SD so tudi v PS že na ponedeljkovem kolegiju predsednika državnega zbora (DZ) Gregorja Viranta glasovali proti obravnavi po nujnem postopku. A ker je bil ta vseeno izglasovan, so poslanci PS zahtevali odločanje DZ o odločitvi kolegija.

Ob tem je Möderndorfer opozoril tudi, da so kljub njihovemu nasprotovanju zaradi vložene zahteve o vnovičnem odločanju o postopku v torek nekateri odbori predlog zakona vseeno obravnavali po nujnem postopku. To po njegovih besedah pomeni kršitev poslovnika, zaradi česar je Viranta pozval k ukrepanju.

DZ tako po današnji odločitvi predloga zakona za uravnoteženje financ ne bo obravnaval po rednem postopku, ampak bo nadaljeval z obravnavo po nujnem postopku. Odbor za gospodarstvo bo zakon obravnaval še danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.