Slovenija
12 ogledov

Obravnavo pokojnin prekinili

Minister za delo Ivan Svetlik načrtuje, da naj bi nov zakon začel veljati z leto Žurnal24 main
V parlamentarnem odboru za delo je bila druga obravnava predloga pokojninske reforme, s katero želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost, prekinjena.

Po današnji uvodni predstavitvi ministra za delo Ivana Svetlika je odbor obravnavo prekinil zaradi velikega števila amandmajev. Ocenili so, da se morajo nanje temeljito pripraviti, zato bodo obravnavo nadaljevali jutri zjutraj.

Starostna meja za starostno upokojitev se sicer po predlogu novega zakona postopno zvišuje na 65 let za oba spola. Zavarovanci in zavarovanke se bodo lahko upokojili tudi mlajši, a bodo moški morali imeti 43 let pokojninske dobe, ženske pa 41. Predlog ni usklajen niti znotraj koalicije niti s sindikati. Ministrstvo dopušča možnost spreminjanja besedila v času zakonodajnega postopka.

Zmanjšali na 28 let
Vladna stran je konec oktobra pri nekaterih določbah popustila in je pripravljena obdobje za izračun pokojninske osnove z zdajšnjih 18 let podaljšati le na 28 let in ne na že predlaganih 34 let. Pripravljeni so tudi na spremembe pri bonusu za starševstvo in pri upoštevanju obveznega služenja vojaškega roka. Za sindikate nekoliko milejši pogoji še vedno niso sprejemljivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.