Slovenija
86 ogledov

Obrazec vam bo odslej izpolnil uradnik

Slovenija 25.02.2014 Upravna Enota Ljubljana, oddelek za prijavo zacasnega prebi Saša Despot
Uradniki bodo morali odslej na željo stranke sami izpolniti obrazec.

Začenja veljati novela zakona o splošnem upravnem postopku, ki poenostavlja poslovanje z upravnimi organi. Uradniki bodo morali odslej na željo stranke sami izpolniti obrazec vloge, ki je potreben za začetek postopka, in ga stranki ponuditi v podpis.

Na občinah, upravnih enotah in v drugih ustanovah z javnimi pooblastili bodo tako občani uradnika samo obvestili, katero pravico uveljavljajo, in mu posredovali osebne podatke. Javni uslužbenec bo te podatke vnesel v informacijski sistem in natisnil vlogo, ki jo bo državljan le še podpisal.

Na CSD od januarja 2015

Po predvidevanjih ministrstva, ki ga vodi Gregor Virant, bodo zaradi popolnosti vlog postopki tekli hitreje in se tudi hitreje zaključili. Postopek tako od stranke ne zahteva drugega kot jasno navedbo zahteve, sodelovanje z uradno osebo in podpis. Uradna oseba pa od stranke ne bo upravičena zahtevati izpolnitve obrazcev, prav tako o tem ne bo treba pisati zapisnika, ki je podvržen zahtevnejšim formalnih zahtevam.

Virant dodaja, da bo sprememba pripomogla k formalni ustreznosti vlog. "Lahko pričakujemo, da se bo z vzpostavitvijo obveznosti organov pričakovano zmanjšala tudi zapletenost samih obrazcev, saj bodo uradniki zelo verjetno obrazce poenostavili, ko bo ugotovljeno, da določenih podatkov ne potrebujejo za začetek postopka, ali da jih lahko sami pridobijo iz uradnih evidenc," so v sporočilu za javnost Virantove besede še navedli na ministrstvu.

Novela je sicer eden od ukrepov v okviru programa Stop birokraciji, ki ga na ministrstvu za notranje zadeve izvajajo s ciljem uvedbe javne uprave brez obrazcev.

Pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (na centrih za socialno delo – CSD) bo ta sprememba začela veljati januarja 2015.

Komentarjev 5
  • messolongi 15:06 08.april 2014.

    super bo na davčni .... recimo 25 strani obrazca s številkami za prodajo delnic ;)

  • siesta 11:29 08.april 2014.

    Točno tako. In kako bo v tistem delu obrazca, kjer si lahko tudi kazensko odgovoren, če podatki niso pravilni?

  • messolongi 10:25 08.april 2014.

    KDO BO KRIV ZA NAPAČNE PODATKE NA OBRAZCU ?... in posledično drugače rešeno zadevo ...... ?