Slovenija
81 ogledov

Obrazi politikov privlačijo vandale

Plakat
1/13
Andrej Leban
Predvolilni plakati so sodeč po ravnanju podjetij za zunanje oglaševanje dvakrat pogosteje tarče vandalov kot drugi.

Čeprav se vam morda zdi, da je ogromno predvolilnih plakatov popisanih in porisanih, namestnik direktorja podjetja Europlaka Boštjan Berčan pravi, da ne opažajo več ali manj vandalizma nad predvolilnimi plakati kot prejšnja leta. So pa predvolilni plakati bolj na udaru vandalov kot drugi plakati. 

"Praksa je, da se pri predvolilnih oglaševalskih kampanjah natisne 20 odstotkov več plakatov, kot je naročenih površin. Ta odstotek pri običajnih kampanjah znaša deset odstotkov, saj se določen delež plakatov se lahko odlepi zaradi vremenskih razmer, na primer dežja. Pri predvolilnih oglaševalskih kampanjah pa so poškodbe plakatov tudi posledica vandalizma, večinoma gre za popisane ali raztrgane plakate,“ pravi Berčan.

Plakatov za tretjino manj kot v prejšnjih kampanjah

"Kolikor sem obveščen letos na predvolilnih plakatih še nismo imeli nobenega primera vandalizma," pa pravi Dejan Stanič, direktor podjetja Sax reklame. Tudi oni za vse reklamne akcije natisnejo več plakatov, lahko pa jih na lastnem tiskalniku natisnejo tudi sproti, če je to potrebno. Tako Stanič kot Berčan pa opažata, da so stranke najele precej manj plakatnih mest, kot v preteklih letih. Stanič ocenjuje, da je zunanjega oglaševanja letos od 30 do 40 odstotkov manj. To Berčana čudi, saj prav zunanje oglaševanje omogoča, da se volilni kandidati predstavijo točno na področju, kjer kandidirajo za podporo volivcev.

Za predvolilne plakate pristojni inšpektorji

Policija evidence o vandalizmu nad predvolilnimi plakati ne spremlja posebej, zato o povečanju števila primerov ne morejo govoriti. "Iz izkušenj nam je poznano, da je teh primerov relativno malo. Trganje oziroma uničevanje plakatov bi lahko imelo tudi znake kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, a je to odvisno od okoliščin v vsakem konkretnem primeru," še pravijo na policiji. 

Tudi če ni znakov kaznivega dejanja pa v primeri predvolilnih plakatov storilca (če ga odkrijejo) prijavijo inšpektoratu za notranje zadeve, ki je pristojen za ukrepanje po zakonu o volilni in referendumski kampanji. Ta v 10. členu prepoveduje trganje in uničevanje plakatov, ki so nameščeni v skladu s tem zakonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.