Slovenija
4284 ogledov

Obresti bodo šle še gor, in to kmalu

Boštjan Vasle Anže Petkovšek Javna predstavitev kandidata za guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta.
Svet Evropske centralne banke (ECB) je ob visoki inflaciji v četrtek ključne obrestne mere v območju z evrom zvišal za 0,75 odstotne točke, potem ko jih je že julija za 0,50 odstotne točke. Guverner Banke Slovenije in član Sveta ECB Boštjan Vasle pričakuje nadaljnje dvige, kako visoki bodo, pa bo odvisno od srednjeročnih inflacijskih obetov, pravi.

ECB pričakuje, da se bo gospodarska rast v evrskem območju, ki je bila v prvem polletju ugodna, v naslednjih četrtletjih znatno upočasnila, in sicer naj bi po letošnjih 3,1 odstotka prihodnje leto znašala 0,9 odstotka. Inflacija bo po pričakovanjih ECB letos v povprečju znašala 8,1 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se postopno znižala.

"V teh okoliščinah smo se člani Sveta ECB odločili za odločno nadaljnjo normalizacijo denarne politike. Ključne obrestne mere ECB smo dvignili za 75 bazičnih točk, kar je po dolgem obdobju nespremenjenih obrestnih mer letošnji drugi zaporedni dvig. Dvigi obrestnih mer in njihov vpliv na pogoje financiranja bodo prispevali k temu, da se trenutni inflacijski pritiski ne bodo podaljšali preko srednjega roka," je v izjavi po monetarni seji Sveta ECB zapisal Vasle.

Obrestne mere, ki jih določa ECB, vplivajo na gibanje euriborja, ta pa na ceno posojil za fizične osebe in podjetja. 

Inflacija bo spet normalna leta 2024

Inflacija naj bi zaradi močnih stroškovnih pritiskov še nekaj časa vztrajala na visokih ravneh, nato pa naj bi se ob predpostavki stabilizacije razmer na energetskih trgih, odpravljenih zastojev v dobavnih verigah in normalizacije stroškovnih pritiskov zniževala in v povprečju leta 2023 znašala 5,5 odstotka, leta 2024 pa 2,3 odstotka.

Poleg osrednje napovedi so se člani Sveta ECB seznanili tudi z neugodnim scenarijem, ki predpostavlja popolno in trajno prekinitev dobav energentov iz Rusije in delne zaustavitve proizvodnje v evrskem območju. Ob upoštevanju takega neugodnega scenarija bi se realni BDP prihodnje leto skrčil za 0,9 odstotka, inflacija pa bi bila 6,9-odstotna.

Stroški zadolževanja so od julijske seje Sveta ECB dodatno porasli tako v javnem kot zasebnem sektorju. "Njihovo zvišanje odraža pričakovanja tržnih udeležencev, da bomo v Evrosistemu nadaljevali dvigovanje obrestnih mer, z namenom, da umirimo inflacijo," pravi Vasle.

Krediti se že dražijo

Podobno kot v ostalih državah evrskega območja je porasla tudi donosnost 10-letne obveznice Republike Slovenije, in sicer na okoli 2,6 odstotka. Pribitek nad 10-letno nemško obveznico, katere donosnost znaša okoli 1,6 odstotka, pa je ostal na podobnih ravneh kot konec julija. Porasli so tudi stroški zadolževanja za zasebni sektor evrskega območja, tako na obvezniškem kot delniškem segmentu. Obseg neto izdaj delnic in obveznic privatnega sektorja sicer še vedno ostaja robusten, podobno je s kreditiranjem nefinančnih družb s strani bank, pojasnjuje guverner.

V ECB pričakujejo, da bodo dvigi obrestnih mer in njihov vpliv na pogoje financiranja prispevali k temu, da se trenutni inflacijski pritiski ne bodo podaljšali prek srednjega roka. Cilj je namreč, da se inflacija na srednji rok stabilizira pri dveh odstotkih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • lojs 15:28 09.september 2022.

    kdo ima malo, bo malo izgubil, kdor ima veliko, bo veliko izgubil ... se mi pa res smilijo tisti , ki so se sposodili na najmanj 30 let ... hudo, hudo ... zaenkrat cene vozil, ki jih imamo neomejeno še ...prikaži več rastejo ... pa da vidimo drugo leto ... prodaja štrikov bo narasla, verjetno bo pa tudi pištol zmanjkalo

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 10:40 09.september 2022.

    Kdor ima kaj soli še v glavi,kredita v teh neumnih cajtih ne bo vzel

Sorodne novice