Slovenija
0 ogledov

Obrestna mera nespremenjena

ecb1 Žurnal24 main
Evropska centralna banka je ključno obrestno mero pustila nespremenjeno. Medtem pa evropska izvozna podjetja opozarjajo na posledice vse dražjega evra.

Svet Evropske centralne banke je po pričakovanjih pustil ključno obrestno mero nespremenjeno pri štirih odstotkih. Glavna razloga za to odločitev sta, kot so že pred tem napovedovali ekonomisti, krepitev vrednosti evra in znaki upočasnjevanja gospodarske rasti v območju evra. Svet ECB, ki ga sestavlja šest članov izvršnega odbora ECB na čelu s predsednikom Jeanom-Claudeom Trichetom in trinajst guvernerjev centralnih bank držav z evrom, med njimi guverner banke Slovenije Marko Kranjc, se je že na septembrskem zasedanju odločil za pristop, da bodo najprej počakali, kaj se bo razvilo iz nastale situacije. Tako že septembra niso zvišali temeljne obrestne mere, čeprav so zvišanje za četrt odstotne točke posredno napovedovali že celo poletje. Predsednik ECB Trichet je tedaj sicer pustil odprta vrata za zvišanje obrestnih mer v prihodnjih mesecih, saj je ocenil, da obstajajo tveganja za zvišanje inflacije.

Izvoznike skrbi vse močnejši evro
Kot je v pismu luksemburškemu premieru Jean-Claudu Junckerju v odzivu na rekordne vrednosti evra glede na dolar in druge valute dejal Ernest-Antoine Seilliere iz vseevropskega delodajalskega združenja BusinessEurope, je "tečaj evra dosegel prag bolečine za evropska podjetja." Zato ta zaradi skrbi o vplivih vse dražjega evra na izvoz zahtevajo takojšnje ukrepe za zaustavitev rasti tečaja skupne evropske valute.

Evro že čez 1,4 dolarja

Močan evro evropskim izvoznikom že močno meša štrene. © AFP

 
V ponedeljek je evro dosegel 1,4281 dolarja, pri čemer pa nova izvozna naročila v območju z evrom rastejo najpočasneje od avgusta leta 2005, piše Financial Times. Danes pa je bil evro vreden 1,4086 dolarja. Finančni ministri območja evra naj bi na rednem srečanju 9. oktobra sprejeli skupno stališče; po pisanju Financial Timesa naj bi si prizadevali, da bi bili menjalni tečaji osrednja tema srečanja držav G7, ki bo od 20. do 22. oktobra v Washingtonu. Da bi moralo biti interesom območja evra posvečene več pozornosti na srečanju G7, meni tudi italijanski premier Romano Prodi . Italijanski premier se je o visokem tečaju evra po telefonu pogovarjal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel . V pogovoru ji je dejal, da je ameriška tečajna politika naravnana izključno na notranje probleme.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.