Slovenija
4 ogledov

Obrestna mera nižja za 0,25 %

pujsdva Žurnal24 main
Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Zvezne rezerve (FOMC) je v sredo po drugem dnevu zasedanja znižal ključno obrestno mero za 0,25 odstotka na 4,50 odstotka.

 FOMC je prav tako znižal diskontno obrestno mero po kateri posoja denar bankam, za 0,25 odstotka na pet odstotkov. Odločitev o ključni obrestni meri z devet proti ena ni bila soglasna, saj je hotel član FOMC Thomas Hoenig obresti ohraniti nespremenjene. Odločitev o znižanju diskontne obrestne mere je bila soglasna.

Nižji pritiski na finančne trge
FOMC je v izjavi sporočil, da je bila gospodarska rast v tretjem četrtletju solidna in pritisk na finančne trge se je nekoliko znižal, vendar pa se bo gospodarska rast v prihodnje upočasnila, deloma zaradi ˝korekcije˝ stanovanjskega trga. FOMC ugotavlja, da se je osnovna inflacija letos malce umirila, ampak lahko zadnje rasti cen energije in hrane spet povzročijo inflacijske pritiske. FOMC je menil, da sta tveganji pred višjo inflacijo in nizko rastjo nekako uravnoteženi.

Nižja obrestna mera že drugič v dveh mesecih

Obrestna mera je nižja tudi zaradi ohlajanja ameriškega stanovanjskega trga, ki ogroža gospodarsko rast. © BOBO

 
FOMC je tako že drugič v dveh mesecih znižal obrestni meri, s čimer se je odzval na finančno krizo zaradi ohlajanja stanovanjskega trga, ki ogroža gospodarsko rast. Pričakovanja analitikov so bila pred dvodnevno sejo FOMC mešana. Prevladovalo je mnenje, da bo prišlo do znižanja ključne obrestne mere za 0,25 odstotka, po drugi strani pa so podatki o rasti inflacije govorili proti nižanju obresti. Nekaj ur pred objavo odločitve FOMC je ministrstvo za trgovino sporočilo, da je gospodarska rast v tretjem četrtletju letošnjega leta nepričakovano visoka. Po napovedih o morda okrog triodstotni rasti je ministrstvo sporočilo, da je bila ta 3,9-odstotna, kljub temu, da je avgusta izbruhnila hipotekarna kriza. Čeprav bodo posledice te krize čutiti šele v tekočem zadnjem četrtletju letošnjega leta, ko naj bi se gospodarska rast gibala okrog dveh odstotkov, k upočasnitvi rasti pa bodo vplivale tudi rekordne cene nafte okrog 90 dolarjev za sodček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.