Slovenija
39 ogledov

Obrestna mera pri dveh odstotkih

Evropska centralna banka je na rednem mesečnem zasedanju Sveta ECB po pričakovanju ekonomskih analitikov že četrtič zapored znižala ključno obrestno mero za območje evra.

Tako so se uresničile napovedi večine analitikov, ki so v luči gospodarskih razmer pričakovali znižanje obrestne mere za 0,5 odstotne točke, s čimer se je ključna obrestna mera ustalila pri dveh odstotkih.

ECB je na decembrskem rednem mesečnem zasedanju Sveta ECB v luči recesije na območju evra znižala ključno obrestno mero za območje evra s 3,25 na 2,5 odstotka. To znižanje je bilo največje v desetletni zgodovini osrednje monetarne institucije evrskega območja.

Večina analitikov je tokrat stavila na znižanje za 0,5 odstotne točke, saj bi bil vsak manj drzen rez v obrestne mere spričo vse bolj zaskrbljujočih podatkov o stanju gospodarstva v območju evra za finančne trge razočaranje.

Takoj po decembrskem rekordnem znižanju so sicer vodilni v ECB namigovali, da je sedaj čas za premor v rahljanju monetarne politike, saj bi morale znižane obrestne mere najprej začeti delovati v finančnem sektorju, kasneje pa so svoje izjave nekoliko spremenili, na znižanje obrestnih mer pa je namignil tudi predsednik ECB Jean-Claude Trichet.

V vsakem primeru pa strokovnjaki ocenjujejo, da bo ECB ključno obrestno mero v prihodnjih mesecih znižala pod dva odstotka, kar bi bilo najmanj v zgodovini institucije. Po napovedih naj bi pristala nekje v intervalu med 1 in 1,5 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.