Slovenija
7 ogledov

Obrestni zaslužkarji

Napoved za odmero dohodnine od obresti lahko vložite tudi prek sistema eDavki, a Žurnal24 main
Vsi, ki ste lani z obrestmi na denarne depozite zaslužili več kot tisoč evrov, morate tudi letos vložiti napoved za odmero dohodnine od obresti.
 

Niste dobili izpiska

Durs odgovarja. Zavezanec, ki je lani z obrestmi zaslužil več kot tisoč evrov, a mu banka letnega seštevka prihodkov od obresti ni poslala, mora kljub temu vložiti napoved, pravijo na Dursu. Če tega ne stori do 2. marca, ima še vedno možnost, da to stori s samoprijavo, a še preden je izdana odločba ali ga obišče inšpektor.

Naj opozorimo, da gre za seštevek vseh obresti pri vseh bankah, pri katerih imate vezan denar. To pomeni, da morate, če ste z obrestmi pri banki A pridobili 600 evrov in pri banki B 500 evrov, napoved oddati, saj seštevek obresti presega tisoč evrov.

Do kdaj imam čas
Davčni zavezanec, ki izpolnjuje pogoj, vloži napoved najpozneje 2. marca. Lahko jo posreduje po pošti ali pa se osebno zglasi na ustreznem davčnem uradu (izpostavi). Napoved se lahko odda tudi prek sistema eDavki (http://edavki.durs.si/). Odločbe bo Durs izdal najpozneje 30. aprila, obveznosti pa je treba poravnati v 30 dneh od vročitve.

Zoper odločbo se bo nato možno pritožiti v 15 dneh od vročitve, in sicer pisno ali ustno na pristojnem davčnem uradu. Vendar pa pritožba ne zadrži plačila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.