Slovenija
108 ogledov

Obrežje ogrozilo radioaktivno sevanje

Cariniki so zaradi sevanja tovornjak umaknili na prostor za izolacijo nevarnih s Žurnal24 main
Portalni monitorji, ki zaznajo radioaktivno sevanje, so v ponedeljek ob 19.30 na mejnem prehodu Obrežje aktivirali alarm zaradi tovornjaka iz BiH, ki je bil natovorjen z odpadnim železom.

Carinik je zaradi alarma takoj odredil pregled tovornjaka. Z ročnim identifikatorjem je s 50-odstotno verjetnostjo ugotovil industrijski radioaktivni izotop evropij (Eu 152) in izmeril moč radioaktivnega sevanja, ki je bila 200 mSv/h. Vrednost hitrosti doze na površini vlečnega vozila je bila več kot 50-krat večja od vrednosti hitrosti doze naravnega ozadja, kar je nakazovalo, da je med tovorom radioaktivna snov.

 

Najbolj reaktiven element

Evropij je najbolj reaktiven od redkozemeljskih elementov; na zraku hitro oksidira in je po svoji reakciji z vodo podoben kalciju. Evropij se na zraku vžge pri temperaturah okoli 150 do 180 °C. Je približno tako trd kot svinec in precej upogljiv.

Nevaren kovinski del
Zaradi nevarnosti sevanja so cariniki obvestili dežurnega na Upravi RS za jedrsko varnost, tovornjak pa umaknili na prostor za izolacijo nevarnih snovi. Na kraj je hitro prispel izvedenec za varstvo pred sevanji, pridružili pa so se mu še strokovnjaki iz Agencije za radioaktivne odpadke in delavci prejemnika blaga, ki so pomagali pri iskanju radioaktivne snovi. Našli so nevaren kovinski del. Hitrost doze na površini predmeta je bila 160 mSv/h, v oddaljenosti enega metra pa en mSv/h.

Inšpektorji so potem, ko so kovinski del odstranili in ga ustrezno zaščitili, tovornjaku prepovedali vstop v Slovenijo, prejemniku pa so odredili, naj tovor vrne pošiljatelju v BiH.

Hrvati "spregledali" zaradi slabše opreme
Hrvaški portali poročajo, da hrvaški cariniki od slovenskih kolegov niso prejeli nikakršnega obvestila o radioaktivnem tovornjaku. Mediji še dodajajo, da naj bi Slovenci nevarne odpadke odkrili zaradi boljše, schengenske opreme, ki je hrvaški cariniki nimajo.

Hitrost doze na površini predmeta je bila 160 mSv/h, v oddaljenosti enega metra pa en mSv/h. © 24sata

 
Na Agenciji za radioaktivne odpadke so povedali, da so biološki učinki sevanja odvisni od časa, v katerem telo sprejme energijo sevanja oziroma od hitrosti doze. "Hitrost doze nam pove, kolikšno količino sevanja je telo prejelo v enoti časa. Merimo jo z s Sv/h ali mSv/h (Sv = sievert). Učinek enake doze sevanja, prejete v kratkem času, je večji od učinka iste količine sevanja, ki jo je telo prejelo v daljšem časovnem obdobju ," so pojasnili na agenciji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.