Slovenija
52 ogledov

Obris pritožbe na vrednotenje

ljubljana 21.03.11, Copova, ulica, Copova, Copova 9, stavba, ulica, hisa, foto: Anže Petkovšek
Sprememba. Stroške bo nosil lastnik, najbrž bo treba najeti cenilca.

Pritožba na ocenjeno vrednost nepremičnine je dobila prve obrise. Ministrstvo za finance je namreč dalo v javno razpravo spremembe zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Če posebne okoliščine, ki niso vključene v model vrednotenja, vrednost nepremičnine spremenijo za več kot 50 (ali 30) odstotkov, je predvidena možnost pritožbe.

Pri zemljiščih so kot primeri posebnih okoliščin aktiven plaz, zaradi naravne nesreče uničen gozd ali trajni nasad, omejitve zaradi posebnih režimov rabe in podobno, pri stavbah pa poškodbe zaradi naravne nesreče ali požara, posebne omejitve ali zahteve za gradnjo ali obnovo in degradiranost območja zaradi posebnih ukrepov države.

Cenilca bo plačal lastnik

Predlog za spremembo vrednosti nepremičnine bi na posebnem obrazcu podal lastnik, oceno vpliva posebnih okoliščin na vrednost pa bi moral izdelati ocenjevalec vrednosti nepremičnin ali sodni cenilec. V predlogu so sicer dopustili možnost, da oceno vpliva lahko naredi strokovnjak, ni pa obvezno. Vse stroške vložitve predloga bo nosil lastnik nepremičnine sam.

Predlog bo sprejela ali zavrnila posebna komisija, ki jo bo imenoval minister. Kdor z njeno odločitvijo ne bo zadovoljen, se bo lahko pritožil na komisijo druge stopnje, njen sklep pa bo dokončen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.